Semnal de alarmă al unui medic din Suceava: Potenţiali infectaţi cu coronavirus sunt lăsaţi acasă

Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

Un medic de la Spitalul Judeţean Suceava, unde 100 de cadre medicale sunt confirmate pozitiv cu coronavirus, a semnalat pentru libertatea.ro haosul şi lipsa totală de strategie din cadrul instituţiei. Mai mult, medicul a avertizat asupra riscului ca Suceava să se transforme în Lombardia României.

Medicul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a afirmat că sunt externaţi, fără testare, pacienţi care au venit în contact cu doctorii şi cu asistentele infectate. Acest lucru riscă să răspândească epidemia şi să blocheze alte spitale din Moldova, cum ar fi cele din Fălticeni şi Rădăuţi. Până acum, doi pacienţi - un bărbat de 71 de ani şi o femeie de 72 de ani -, care au fost internaţi la Spitalul Judeţean Suceava, au murit din cauza COVID -19.

„Unii sunt acum externaţi fără să fie testaţi! Şi vor duce acasă, în familii, virusul… Alţii vor fi transferaţi la spitale din Focşani şi Rădăuţi. Dacă aceştia nu vor fi izolaţi acolo cel puţin 14 zile vor fi compromise încă două spitale”.

Mult mai periculos, spune medicul citat de Libertatea, este faptul că nu toate cadrele medicale de la spitalul din Suceava au intrat în autoizolare după ce contaminarea a fost confirmată.

„La noi, doar o parte s-a autoizolat acasă, dar mai toţi au familii. Iar restul continuă să vină la spital pentru că, deşi s-a spus că vom fi înlocuiţi cu alţi medici şi asistente, acest lucru nu poate fi făcut peste noapte. Pacienţii sunt încă în spital”, a declarat doctorul.

De asemenea, medicul a avertizat că în judeţ există o singură izoletă şi că şi-a dat seama de acest lucru după ce un pacient a cărui radiografie pulmonară arăta semne de COVID-19 a fost nevoit să aştepte 8 ore pentru a fi transferat la Spitalul de Boli Infecţioase.

Articolul integral aici.