Senator democrat afirmă că Biden ar avea o "capacitate limitată" de a spori securitatea la frontieră

Soldaţi şi vameşi americani securizează graniţa SUA-Mexic la punctul de frontieră San Ysidro dintre Tijuana şi San Diego, statul California, 25 noiembrie 2018 (Sandy Huffaker/AFP/Getty Images)
Redacţia
27.05.2024

Preşedintele american Joe Biden are o "capacitate limitată" de a spori securitatea la graniţa dintre SUA şi Mexic prin intermediul unei măsuri executive, a declarat duminică un important parlamentar democrat, susţinând că problema ar trebui abordată prin legislaţie în Congres, relatează Reuters.

Senatorul american Chris Murphy, principalul democrat care a negociat un proiect de lege bipartizan privind securitatea frontierei, introdus în acest an, a declarat la CBS News că instanţele americane ar respinge probabil o acţiune de amploare a lui Biden.

"Preşedintele are o capacitate foarte limitată de a emite ordine executive care ar avea un impact asupra frontierei. Nu poate invoca resurse din senin. Dacă ar încerca să închidă porţiuni ale frontierei, instanţele ar respinge acest lucru, cred, în câteva săptămâni", a spus Murphy.

Biden, un democrat care candidează pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, a declarat că administraţia sa analizează măsuri executive pentru a bloca potenţialii migranţi la graniţă, după ce republicanii au respins proiectul de lege bipartizan al Senatului din acest an. Republicanii au respins măsura după ce fostul preşedinte Donald Trump, contracandidatul republican al lui Biden, s-a pronunţat împotriva acesteia.

Republicanii din Senat au blocat din nou proiectul de lege săptămâna trecută, iar preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că acesta "nu securizează frontiera" şi "stimulează în continuare imigraţia ilegală".

Numărul migranţilor prinşi în timp ce traversează ilegal graniţa dintre SUA şi Mexic a scăzut în acest an, comparativ cu un record lunar în decembrie, o tendinţă pe care oficialii americani o atribuie în parte aplicării sporite a legii de către Mexic.

Murphy a declarat că această scădere se datorează "diplomaţiei inteligente şi eficiente dintre Statele Unite şi guvernul mexican", dar a avertizat că scăderea ar putea să nu fie permanentă şi că trecerile ilegale rămân ridicate în comparaţie cu cele din urmă cu un deceniu.

"Trebuie să recunoaştem pur şi simplu că, fără a actualiza legile acestei ţări, fără a suplimenta resursele la graniţă, nu ne putem baza pe faptul că cifrele vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent", a declarat Murphy.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean Pierre, a declarat săptămâna trecută că proiectul de lege al Senatului va aduce "schimbări semnificative de politici, resurse şi de personal necesar pentru a securiza graniţa noastră şi pentru a face ţara noastră mai sigură".

Migranţii şi solicitanţii de azil tranzitează Mexicul spre SUA pentru a scăpa de violenţă, de dificultăţi economice şi de impactul negativ al schimbărilor climatice, potrivit ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor