Senatul american permite continuarea procesului de "demitere" a lui Donald Trump

Gard de sârmă de aproape 3 metri, cu sârmă ghimpată deasupra, înconjoară Capitoliul SUA, 29 ianuarie 2021 în Washington
Gard de sârmă de aproape 3 metri, cu sârmă ghimpată deasupra, înconjoară Capitoliul SUA, 29 ianuarie 2021 în Washington (Chip Somodevilla/Getty Images)

Senatul american a votat, pe 9 februarie, autorizarea procesului de punere sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump, respingând argumentul apărării, potrivit căruia Senatul nu are jurisdicţie asupra lui Trump, deoarece fostul preşedinte este acum cetăţean privat.

Pe parcursul a patru ore, managerii acuzării din Camera Reprezentanţilor şi avocaţii lui Trump şi-au prezentat argumentele pentru a susţine constituţionalitatea procesului - sau lipsa acesteia. În final, doar 44 de senatori republicani au votat oprirea procesului de demitere - cu şapte voturi mai puţin decât numărul necesar pentru a opri procedurile.

Reprezentantul principal al acuzării, Rep. Jamie Raskin (D-Md.), a susţinut că întreruperea procesului de demitere pe motiv că Trump a părăsit funcţia ar crea o „excepţie în ianuarie”, în cadrul căreia viitorii preşedinţi ar putea să abuzeze de puterea lor fără teama de a fi condamnaţi şi blocaţi să mai ocupe viitoare eventuale funcţii.

„[În cazul acesta] Comportamentul care ar reprezenta înaltă trădare şi infracţiuni comis în primul an de mandat, în al doilea an de mandat, în al treilea an de mandat şi în mare parte din cel de-al patrulea an de mandat s-ar putea manifesta în ultimele săptămâni de mandat, fără a fi posibil să fie sancţionat constituţional. Acest lucru ar crea o nouă excepţie "a lunii ianuarie" la Constituţia Statelor Unite ale Americii”, a afirmat Raskin.

Bruce Castor, unul dintre avocaţii lui Trump, a susţinut că ideea unei „excepţii în ianuarie este o prostie”.

„În cazul în care colegii mei din această parte a Camerei cred de fapt că preşedintele Trump a comis o infracţiune ... după ce a ieşit din funcţie, duceţi-vă şi arestaţi-l. Nu există nicio şansă ca preşedintele Statelor Unite să poată scăpa în ianuarie - la sfârşitul mandatului său - şi să scape nepedepsit. Departamentul Justiţiei ştie ce să facă în asemenea cazuri”.

Cei care au pătruns în Capitoliu nu au fost acuzaţi că au conspirat cu preşedintele, a remarcat Castor.

Reprezentantul Joe Neguse (D-Colo.) a citat două precedente din istoria Senatului SUA, inclusiv punerea sub acuzare a secretarului de război William Belknap, care a susţinut fără succes că Senatul nu l-ar putea judeca pentru că fusese deja expulzat. Neguse a menţionat că senatorii de la acea vreme erau indignaţi de propunere şi, după deliberare, au votat să continue procesul.

Apărarea a susţinut, într-un memorandum al procesului, că precedentul Belknap nu se aplică pentru că respectivul nu era preşedinte, printre alte motive.

David Schoen, avocat al lui Trump, a susţinut că procesul ar trebui să fie respins deoarece Trump nu a avut un proces echitabil în Camera Reprezentanţilor, care a votat pentru acuzarea preşedintelui fără audierea martorilor, prezentarea probelor sau permiterea deliberării comisiei. El a menţionat că raţiunea democraţilor pentru grăbirea procedurilor nu se poate lua în considerare, deoarece au întârziat trimiterea articolului de punere sub acuzare la Senat timp de 12 zile după adoptare.

„Conducerea Camerei a aşteptat unilateral, din proprie voinţă, 12 zile, ca să transmită articolul de demitere acestuia în Senat, pentru a demara procesul. Cu alte cuvinte, conducerea Camerei a petrecut mai mult timp blocând articolul adoptat decât a durat întregul proces care a dus la adoptarea articolului”, a precizat Schoen.

David Cicilline (D.R.I.), un alt reprezentant al acuzării, a susţinut că nu este necesar un proces echitabil în Cameră şi că lui Trump i se va oferi un proces corespunzător în Senat, unde va avea posibilitatea de a răspunde la probe şi unde s-a oferit şansa de a depune mărturie.

Ambele părţi au folosit videoclipuri ale tulburărilor din 6 ianuarie, în timpul prezentărilor lor.

Raskin a prezentat senatorilor un clip extins al mulţimii care a intrat ilegal în Capitoliu, intercalat cu discursul rostit de Trump în acelaşi timp. Videoclipul a arătat că Trump vorbea încă la aproximativ 30 de minute după ce o mulţime a pătruns în perimetrul care înconjoară Capitoliul.

Schoen a prezentat un clip în care politicieni democraţi solicitau punerea sub acuzare a lui Trump începând cu primele zile ale lui 2017. El i-a acuzat pe democraţi că folosesc acuzarea în scopuri pur politice şi a avertizat că, în cazul în care procesul va continua, va crea un precedent pentru viitoarele legislaturi care vor urmări foşti oficiali bazat pe capriciile partizane ale momentului.

„Conform teoriei lor constituţionale neacceptabile şi a citirii malformate a textului, fiecare oficial este expus riscului de punere sub acuzare în cazul în care un anumit grup ales în Cameră decide că ceea ce se credea a fi un serviciu important pentru ţară atunci când s-a întâmplat - acum merită să fie pedepsit”, a spus Schoen.

Raskin şi-a încheiat declaraţiile printr-un apel emoţionant adresat Senatului, descriind calvarul familiei sale din 6 ianuarie. El a apărut copleşit de emoţie când şi-a amintit că fiica sa adultă i-a spus că nu vrea să mai viziteze Capitoliul.