Serbia cere arme Rusiei pentru a contracara ameninţările Croaţiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că Moscova este pregătită să furnizeze Serbiei arme pentru a contracara comasarea militară a NATO în vecina Croaţia.

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic.
Ministrul sârb de externe Ivica Dacic. (Captură Foto)

În mijlocul tensiunilor dintre cele două ţări balcanice, ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a declarat luni că premierul sârb Alexandar Vucic va vizita capitala rusă în această lună pentru a discuta despre donarea a 4 avioane de luptă ruseşti Mig-29 şi a altor echipamente militare nespecificate.

Rapoartele media au susţinut că avioanele au fost scoase din uz de către Forţa Aeriană Rusă şi că au nevoie de reparaţii majore.

Dacic a precizat că Serbia trebuie să îşi întărească forţele armate ca urmare a înarmării de către NATO a ţării vecine Croaţia.

Croaţia, membră NATO şi a Uniunii Europene, a blocat unul dintre cele trei capitole de negociere pe care Serbia a sperat să îl deschidă până la sfârşitul acestui an în încercarea sa de a adera la blocul european, forţându-l pe Vucic să plece luni din Bruxelles în semn de protest.

“Dacă cea care va decide dacă Serbia va deveni membră UE este Croaţia, mi-am pierdut brusc interesul”, a susţinut Dacic.

Serbia doreşte să se alăture Uniunii Europene, dar a refuzat să se alăture NATO sau sancţiunilor occidentale impuse împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană.

“Serbia nu va deveni niciodată un stat anti-rus şi nu se va alătura niciodată sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei”, a mai declarat ministrul sârb de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe