Serbia susţine că nu vrea să renunţe nici la UE, nici la poziţia privind Kosovo

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic.
Ministrul de externe sârb Ivica Dacic. (ANDREJ ISAKOVIC / AFP / GettyImages)

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a dat asigurări că ţara să nu renunţă nici la aderarea la Uniunea Europeană, nici la poziţia sa potrivit căreia Kosovo face parte din Serbia.

'La acest moment, nimeni nu ne obligă să facem o alegere', a declarat luni seară Dacic pentru radioteleviziunea naţională.

Comentând o declaraţie recentă făcută de preşedintele sârb Tomislav Nikolic potrivit căreia Serbia va trebui să aleagă între UE şi Kosovo, Dacic a explicat că preşedintele sârb a dedus această concluzie dintr-o declaraţie făcută de comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere Johannes Hahn, care a menţionat că statele candidate ar trebui să îşi rezolve disputele teritoriale înainte de a adera la UE.

'În calitate de ministru de externe, eu ţin cont doar de lucrurile oficiale, iar în mod oficial nimeni nu a venit cu o astfel de solicitare la adresa Serbiei', a comentat Dacic. El a amintit de poziţia Serbiei potrivit căreia dialogul cu Pristina are un statut neutru, iar Belgradul este dispus să ajungă la o soluţionare finală a disputei. 'Însă cealaltă parte nu este interesată de dialog', a adăugat Dacic.

Legat de anularea proiectului South Stream, Dacic a recunoscut că Serbia a luat notă cu regret de acest anunţ, dar a subliniat că ţara trebuie să găsească o modalitate de a-şi asigura stabilitatea sistemului energetic. Serbia îşi continuă cooperarea strânsă cu Rusia, în pofida evoluţiilor privind South Stream, a conchis ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe