Serghei Lavrov într-o vizită rară în Siria, Cipru

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a aterizat luni la Damasc în prima sa vizită în Siria din 2012, a declarat Ministerul sirian de Externe.

Lavrov este însoţit de o delegaţie din care face parte vicepremierul Iuri Borisov, care a ajuns în capitala siriană noaptea precedentă, a declarat agenţia de ştiri de stat SANA.

Lavrov se va întâlni cu preşedintele Bashar al-Assad înaintea unei conferinţe de presă cu omologul său sirian Walid Muallem după-amiază, au informat ambele ministere de externe.

După întrevedere, Lavrov se va îndrepta către Cipru - una dintre regiunile fierbinţi ale Mediteranei de est, ţintă a scandalului dintre Turcia pe de o parte şi blocul UE, preponderent Grecia şi Cipru, de cealaltă parte.

În ianuarie anul acesta, preşedintele Vladimir Putin a făcut prima sa călătorie la Damasc în războiul de nouă ani din Siria.

Rusia a fost un aliat cheie al regimului din Damasc pe tot parcursul conflictului sirian care a izbucnit în 2011 odată cu reprimarea protestelor anti-guvernamentale.

Intervenţia militară a Moscovei din 2015 a contribuit la schimbarea cursului războiului, puterea aeriană rusă permiţând forţelor guvernamentale siriene să recâştige zone mari în ţară şi să înfrângă forţele ISIS, precum şi miliţiile anti-guvernamentale susţinute de coaliţia condusă de SUA şi Qatar.

Conflictul a devastat economia Siriei, a ucis peste 380.000 de oameni şi a împins milioane de refugiaţi să-şi părăsească casele, generând o criză de proporţii în Europa, care continuă şi astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe