Serghei Lavrov: „Răbdarea noastră s-a terminat”. Rusia continuă să ceară garanţii scrise deşi convorbirile s-au terminat

Ministrul rus de Externe a transmis mesaje dure către NATO, cerând răspunsuri în scris, în ciuda faptului că ambele părţi sunt ferme pe poziţii
Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă
Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă (POOL/AFP via Getty Images)

Vineri, Rusia şi-a reiterat cererea ca NATO să nu se extindă spre est, după ce, în timpul săptămânii au fost desfăşurate trei runde de convorbiri pentru a soluţiona diplomatic dosarul crizei ucrainene.

„Răbdarea noastră s-a terminat”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ultimativ, la o conferinţă de presă.

Serghei Lavrov a descris cererile Moscovei ca NATO să nu se extindă şi să nu desfăşoare forţe în Ucraina şi în alte ţări ex-sovietice ca fiind esenţiale pentru progresul eforturilor diplomatice de dezamorsare a tensiunilor în creştere din cauza Ucrainei - reiterând o temă pe care Moscova a expus-o în două documente trimise la Bruxelles, la sfârşitul anului trecut.

„Răbdarea noastră s-a terminat. Occidentul a fost condus de orgoliu şi a exacerbat tensiunile, încălcându-şi obligaţiile şi bunul simţ”, a declarat Lavrov la conferinţa de presă.

„Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit”, a afirmat ministrul de Externe ru, Serghei Lavrov, la conferinţa sa de presă de la începutul anului.

„Orice spun ei [americanii, n.r.] despre necesitatea de a discuta cu aliaţii lor şi de a implica toţi membrii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu sunt decât declaraţii goale şi încercări de a trage de timp”, a afirmat ministrul de Externe rus. „Ştim că perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA”, a subliniat el.

„Vrem să vedem răspunsul vostru în scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (…) Vrem să ni se spună că asta ne convine, asta nu, dacă nu – de ce, dacă putem să modificăm ceva, să schimbăm formularea, să adăugăm altceva. Totul în scris, vă rog”, a insistat ministrul rus.

Lavrov a spus că aşteaptă din partea SUA un „răspuns matur”, dar a evitat să specifice măsurile pe care le-ar putea lua Moscova în cazul unui răspuns negativ din partea Occidentului, după ce mai mulţi înalt oficiali, inclusiv ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, au avertizat cu privire la un răspuns militar al Rusiei dacă SUA şi NATO nu reacţionează pozitiv la cererile Moscovei.

„Aşa cum a spus şi preşedintele Putin, aceasta [răspunsul militar, n.r.] va depinde de ceea ce vor recomanda experţii militari”, a declarat Lavrov, remarcând că „nu voi încerca să ghicesc în zaţul de cafea” despre posibilul răspuns al Rusiei.

Întrebat dacă Rusia îşi va consolida prezenţa militară în afara graniţelor sale în cazul în care cererile Moscovei vor fi respinse, şeful diplomaţiei ruse a răspuns că Rusia are „legături militare extinse cu partenerii şi aliaţii ei şi suntem prezenţi în diferite regiuni ale lumii”.

Lavrov a acuzat NATO de „tentative de a se se extinde artificial”, prin încercarea de a atrage nu numai Ucraina, ci şi ţări scandinave care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

„Te poţi aştepta la orice de la ei. Dar pot să vă asigur că suntem pregătiţi pentru orice evoluţie a evenimentelor în domeniul economic”, a subliniat ministrul rus.

Lavrov a declarat, totodată, că Moscova se aşteaptă la sporirea prezenţei NATO în apropierea Rusiei „în lunile următoare”, sub pretextul tensiunilor din jurul Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele staţionate în estul Siberiei şi în regiunea Extremului Orient au fost mobilizate pentru a se deplasa în întreaga ţară, în cadrul unor exerciţii rapide pentru a verifica „disponibilitatea lor de a-şi îndeplini sarcinile după redislocarea la o distanţă mare”.

Ministerul a precizat că „o atenţie deosebită va fi acordată evaluării infrastructurii de transport a ţării pentru a asigura deplasarea trupelor”, adăugând că trupele vor efectua exerciţii care implică trageri cu muniţie reală după redistribuire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe