Serviciile britanice: Rusia a trimis în Ucraina un grup paramilitar din care fac parte foşti mercenari Wagner

Insignă a grupului de mercenari Wagner (VLADIMIR NIKOLAYEV/AFP VIA GETTY IMAGES)
Redactia
26.05.2024

Grupul paramilitar al Ministerului rus al Apărării, Africa Corps, din care fac parte foşti mercenari Wagner, a fost desfăşurat în Harkiv, potrivit serviciilor britanice de informaţii.

Unităţi ruseşti din Africa Corps al Ministerului Apărării luptă în prezent în regiunea ucraineană Harkiv, potrivit ultimei actualizări a Serviciului britanic de informaţii în domeniul Apărării, relatează Business Insider.

Moscova „a desfăşurat unităţi din Africa Corps al Ministerului Apărării din Rusia alături de forţele regulate ruse şi de unităţile Storm-Z în timpul ofensivei lor asupra Vovceansk, în nordul Harkivului”, a declarat Ministerul britanic al Apărării pe X.

Africa Corps, care a apărut în decembrie 2023, este format din peste 2.000 de soldaţi şi ofiţeri. Din el fac parte, de asemenea, „mercenari experimentaţi, dintre care mulţi au servit anterior în Grupul Wagner”, se arată în postare.

După dispariţia liderului Wagner, Evgheni Prigojin, anul trecut, într-un accident de avion despre care mulţi cred că a fost comandat de Kremlin, Grupul Wagner a devenit «marginalizat» şi subordonat «de facto» Ministerului rus al Apărării.

„Luptătorii vor face ceea ce li se spune” de către minister, a declarat anterior pentru Business Insider Serghei Sukhankin, cercetător senior la Jamestown Foundation.

Ministerul rus al Apărării a creat Legiunea Africană în încercarea de a-şi asuma un control mai mare asupra luptătorilor rămaşi în cadrul grupului.

Formaţiunea militară a recrutat în mod activ foşti mercenari ai Grupului Wagner şi soldaţi care au luptat în Ucraina pentru operaţiuni de luptă în Africa.

Într-o postare pe Telegram din februarie, aceasta a promis o indemnizaţie ridicată (al cărei cuantum nu a fost specificat), plăţi în valută străină, serviciu sub comanda unor „comandanţi competenţi” cu o vastă experienţă de luptă, precum şi asistenţă medicală şi beneficii sociale.

„Luptătorii Wagner probabil că nu mai au multă loialitate faţă de compania în sine după dispariţia lui Evgheni Prigojin şi ar fi dispuşi să lupte pentru orice organizaţie susţinută de Kremlin care există în Africa”, a declarat anterior pentru BI Raphael Parens, membru al programului Eurasia al Institutului de Cercetare în domeniul Politicii Externe.

„Acestor mercenari le pasă mai degrabă de profit decât de o aliniere ideologică cu Prigojin”, a menţionat el.

Apariţia Africa Corps în Ucraina este un semn clar că Rusia îşi consolidează atât controlul asupra a ceea ce a mai rămas din Grupul Wagner, cât şi că „îşi consolidează războiul împotriva Ucrainei cu resurse alocate anterior Africii”, se arată în raportul serviciilor secrete britanice.

Rusia a redistribuit „aproape sigur” detaşamente din Corpul său african la graniţa ucraineană în aprilie 2024, în vederea pregătirii ofensivei sale de la Harkiv.

În ciuda rapoartelor anterioare care susţineau că Moscova speră să cucerească Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia plănuia doar să creeze o zonă tampon pentru a proteja oraşul rusesc de frontieră Belgorod.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor