Serviciile Cehiei avertizează: numărul agenţilor ruşi, "extrem de mare"

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)

Rusia a trimis anul trecut un număr ”extrem de mare” de agenţi de informaţii către Ambasada rusă din Cehia, a anunţat luni serviciul secret ceh într-un raport anual, relatează Moscow Times.

Raportul privind creşterea activităţii de spionaj survine pe fondul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident, culminând cu criza din Ucraina, care a început în urmă cu un an prin demonstraţiile de stradă împotriva preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Ofiţerii din serviciile Cehiei atrăgeau de mai mult timp atenţia cu privire la activităţile serviciilor de informaţii ruse din ţara central-europeană, membră a Uniunii Europene. De asemenea, Cehia reprezintă o locaţie populară pentru ruşii care doresc să achiziţioneze proprietăţi locale.

Serviciul de Informaţii al Securităţii, sau BIS, a declarat că atât spionii ruşi cât şi cei chinezi trimişi în Republica Cehă operează folosind politicieni şi jurnalişti locali prin care-şi extind interesele economice ale ţării de origine.

”Atât ambasada rusă cât şi cea chineză angajează ofiţeri de informaţii pentru a activa sub acoperire. În 2013, numărul acestor ofiţeri de la ambasada rusă era extrem de mare”, a raportat BIS.

Unii ofiţeri de informaţii străini au călătorit în Republica Cehă individual ca turişti, experţi, academicieni şi oameni de afaceri.

"Serviciile de informaţii ruse au încercat să-şi folosească influenţa politică, mass media şi societală, atât în mod deschis cât şi sub acoperire, pentru a promova interesele economice ruse în Republica Cehă", s-a precizat în raport.

Activitatea agenţiilor de informaţii ruse a crescut semnificativ şi în 2007, când Republica Cehă şi Statele Unite au purtat negocieri privind construirea unui radar anti-rachetă pe teritoriul ţării central europene. Planul a fost anulat ulterior de administraţia preşedintelui Barack Obama după ce s-a confruntat cu opoziţii în parlamentul ceh.

Actualul guvern ceh de centru-stânga a adoptat o poziţie precaută în timp ce relaţiile dintre ţările occidentale şi Rusia s-au deteriorat pe parcursul anului din cauza rolului avut de Moscova în criza din Ucraina.

Mai mulţi oficiali cehi s-au arătat împotriva sancţiunilor impuse de Bruxelles – faţă de care Rusia a ripostat prin interzicerea importurilor de produse alimentare din Europa – chiar dacă guvernul ceh a sprijinit acţiunile Uniunii Europene.

După îndepărtarea lui Viktor Ianukovici în luna februarie de la conducerea Ucrainei, Moscova a anexat peninsula Crimeea şi a sprijinit conflictul separatist din estul Ucrainei, în care au murit peste 3.700 de oameni.

BIS a mai avertizat în trecut că ofiţerii de informaţi ruşi au construit o reţea în Cehia folosind cetăţeni cehi şi membri ai comunităţii ruse locale.

Guvernul polonez a declarat sâmbătă că a retras acreditarea unui jurnalist rus după arestarea de către Varşovia a doi polonezi, inclusiv un ofiţer de armată, din cauza acuzaţiilor de spionaj în favoarea Rusiei.

BIS a declarat că respingerea vizelor şi a acreditărilor pentru ruşii care au legături cu serviciile de informaţii a condus la apariţia mai multor represalii împotriva diplomaţilor cehi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe