Serviciile secrete americane sugerează că armata rusă se află în Yemen pentru a-i consilia pe rebelii Houthi

Navă comercială atacată de rebelii Houthi, scufundându-se în Marea Roşie (Screenshot)
Redacţia
06.08.2024

Se crede că ofiţeri ai serviciilor de informaţii militare ruse (GRU) au fost trimişi în Yemen pentru a ajuta rebelii Houthi susţinuţi de Iran să atace navele comerciale din Marea Roşie, potrivit Middle East Eye.

Conform sursei citate, ofiţeri GRU operează, cu rol consultativ, pe teritoriul Yemenului, care este controlat de Houthi, a declarat pentru Middle East Eye (MEE) un oficial american de rang înalt, vorbind sub rezerva anonimatului şi citând serviciile de informaţii americane.

Natura exactă a rolului ruşilor este neclară, dar oficialul american a declarat că ofiţerii GRU operează în Yemen de "câteva luni" pentru a-i ajuta pe rebeli în eforturile lor de a ataca nave maritime comerciale. Rebelii susţin că atacurile lor au loc în semn de solidaritate cu palestinienii asediaţi din Fâşia Gaza.

Această desfăşurare sensibilă are loc în contextul în care Rusia a căutat modalităţi de a-şi intensifica sprijinul pentru rebelii Houthi, care sunt susţinuţi de Iran.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a gândit să le furnizeze rebelilor Houthi rachete de croazieră antinavă sofisticate, dar a fost descurajat să facă acest lucru după intervenţia directă a prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dezvăluit MEE în iunie.

Ziarul american The Wall Street Journal a confirmat raportul în iulie, dar a adăugat că SUA sunt încă îngrijorate că Putin ar putea înarma rebelii Houthi, eventual ca o modalitate de a descuraja SUA să permită Ucrainei să lovească mai adânc în teritoriul rus.

"Dacă Rusia ar oferi arme rebelilor Houthi, trimiterea de consilieri tehnici pe teren ar fi primul pas în acest sens", a declarat pentru MEE Samuel Ramani, expert la Royal United Services Institute în politică externă a Rusiei în Orientul Mijlociu şi Africa.

"Dar ar putea fi, de asemenea, doar un semn de aprofundare a cooperării. Având în vedere preocupările saudiţilor, aceasta ar fi o cale de mijloc, în timp ce Putin s-ar abţine de la înarmarea rebelilor Houthi".

Informaţiile americane împărtăşite cu MEE nu au dezvăluit unde operează consilierii ruşi.

SUA anticipează că aşa-numita "axă a rezistenţei" a Iranului - care include rebelii Houthi din Yemen, grupul militant Hezbollah din Liban şi Forţele de Mobilizare Populară din Irak - va avea un rol mai proeminent într-un potenţial atac de represalii asupra Israelului, comparativ cu luna aprilie, când Iranul a lansat direct sute de drone şi rachete asupra Israelului.

Public, rebelii Houthi şi ruşii şi-au consolidat legăturile. De exemplu, în iulie, principalul diplomat al lui Putin pentru Orientul Mijlociu, ministrul adjunct de Externe Mihail Bogdanov, s-a întâlnit la Moscova cu o delegaţie Houthi condusă de purtătorul de cuvânt al grupării, Mohamed Abdel Salam.

Răzbunarea din Marea Roşie

Rebelii Houthi au început să lanseze rachete şi drone asupra navelor comerciale din Marea Roşie la scurt timp după atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, desfăşurate de Hamas. Iar acum, rebelii Houthi susţin că atacurile lor sunt un răspuns la ofensiva Israelului asupra Fâşiei Gaza, ofensivă declanşată ca răspuns la atacul Hamas.

În ianuarie, SUA au început să îi bombardeze pe rebeli, însă loviturile nu au descurajat gruparea.

SUA afirma că atacurile Houthi au fost "nediscriminatorii", însă rebelii au garantat că navele legate de Rusia, Iran şi China sunt în siguranţă în Marea Roşie. Dar, în timp ce navele sub pavilion rusesc au evitat atacurile, cele care transportau mărfuri ruseşti au fost lovite.

Analiştii spun că aceste atacuri subliniază dificultatea cu care se confrunta rebelii Houthi în încercarea de a se descurca în lumea interconectată a transportului maritim global, precum şi limitele serviciilor lor de informaţii maritime.

Actuali şi foşti oficiali americani au declarat pentru MEE că ei cred că Putin vede tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu ca pe un punct sensibil pentru a face presiuni asupra SUA cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.

"Există o legătură între războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi Marea Roşie", a declarat anterior pentru MEE generalul Frank Mckenzie, comandantul în retragere al Comandamentului Central al SUA.

"Putin vede Statele Unite responsabile pentru atacurile ucrainene asupra navelor ruseşti din Marea Neagră. Este posibil ca el să considere că a face ceva în Marea Roşie este o răzbunare", a afirmat el.

SUA susţin că gruparea Houthi se bazează pe sprijinul Iranului pentru a-şi efectua atacurile, însă rebelii par, de asemenea, să se bazeze în mare măsură pe datele de navigaţie din surse deschise pentru a-şi întocmi listele de ţinte.

Decizia lui Putin de a trimite oficiali GRU pe teren în Yemen ar putea fi motivată de dorinţa de a organiza mai bine capacităţile de informaţii ale rebelilor.

Rusia nu se sfieşte să se implice activ în Orientul Mijlociu.

Grupul rus de mercenari Wagner operează în Libia şi în regiunea aridă Sahel. Armata rusă este, de asemenea, desfăşurată în Siria, unde îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad.

Totodată, continuă MEE, în Sudan, Rusia merge mai departe cu planurile sale pentru o bază navală la Marea Roşie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor