Serviciul de Securitate al Ucrainei a stabilit exact locul de unde a fost lansată racheta ce a doborât zborul MH17

Rămăşite ale zborului MH17, doborât pe 17 iulie 2014 deasupra Ucrainei. 295 de victime
Rămăşite ale zborului MH17, doborât pe 17 iulie 2014 deasupra Ucrainei. 295 de victime (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a stabilit cu exactitate locaţia de unde a fost lansată racheta sol-aer care a doborât joi zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, a declarat duminică şeful contraspionajului ucrainean Vitali Naida.

Conform agenţiei Interfax-Ukraina, preluată de Agerpres, SBU a stabilit că lansarea rachetei din cadrul sistemului Buk a fost efectuată dintr-un perimetru al oraşului Snejnoe (regiunea Doneţk), controlat de rebeli. "În interesul anchetei" şeful contraspionajului ucrainean a refuzat să dezvăluie locul exact al lansării despre care a afirmat că are "date precise."

Vitali Naida a mai precizat că lansarea a fost efectuată de experţi militari ruşi, la ordinul dat de liderul unuia din grupurile armate ale insurgenţilor, Igor Bezler, cunoscut sub numele de cod 'Bes' ('Demonul').

"La ora actuală, Ucraina nu are toate dovezile privind implicarea Rusiei în catastrofa aeriană, dar în curând va avea suficiente probe" a mai precizat acelaşi oficial ucrainean care a mai declarat că Rusia "este obligată să furnizeze numele persoanelor care au efectuat lansarea rachetei."

"Împreună cu experţi internaţionali, Ucraina va reuşi să adune suficiente probe pentru a demonstra implicarea Rusiei în doborârea avionului de linie malaezian şi pentru a iniţia un demers împotriva Moscovei într-o instanţă internaţională" a mai declarat şeful contraspionajului ucrainean care a reamintit că SBU colaborează cu FBI, experţi din Olanda, Polonia, Marea Britanie urmând să se alăture şi ea în curând anchetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe