Seul ar pregăti o operaţiune "chirurgicală" în Coreea de Nord

Strategii militari sud-coreeni aparent pregătesc o “lovitură chirurgicală” împotriva unităţilor de comandă, nucleare şi de rachete din Coreea de Nord, care va fi iniţiată de forţele speciale ale preşedintelui Moon Jae-in în cazul unei urgenţe.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Statul Major al armatei sud-coreene şi Ministerul Apărării au preluat conducerea în ceea ce priveşte proiectarea operaţiunii, în locul Biroului pentru Securitate Naţională sau Departamentului pentru Arme de Distrugere în Masă, potrivit unui raport publicat luni – la trei zile după cel de-al doilea presupus test al unei rachete balistice intercontinentale.

Potrivit publicaţiei Munwha Ilbo, planul mobilizează avioane de luptă F-15 pentru a ataca centre de comandă operaţionale cheie în Coreea de Nord, cel mai notabil fiind biroul preşedintelui Partidului Muncitoresc, Kim Jong-un, în sediul din Phenian al partidului. Oficiali militari nenumiţi au declarat ziarului că planurile pentru potenţiala “lovitură chirurgicală” au fost elaborate în 31 martie.

Moon a cerut crearea unei noi brigăzi a Forţelor Speciale, alcătuite din 1.000 până la 2.000 de soldaţi, pentru a elimina centrele militare nord-coreene şi pentru a paraliza “unităţile de comandă în cazul unei urgenţe”.

Forţele Speciale americane aparent ar fi putut să îl elimine pe Kim în 4 iulie, dar nu au făcut acest lucru.

Ministerul sud-coreean al Apărării Naţionale a anunţat luni că este probabil ca Phenianul să testeze “focosul nuclear şi racheta sa” în cadrul unui alt “test cu o putere mai explozivă”. Oficialii apărării consideră că următorul test de rachetă ar putea avea loc în orice moment.