Siegfried Mureşan: Coaliţia PSD-ALDE încalcă rolul constituţional al Parlamentului României

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan (Mihut Savu /Epoch Times Romania)

Ce face coaliţia PSD-ALDE cu adoptarea bugetului se cheamă abuz de putere şi încălcarea rolului constituţional al Parlamentului României de unic legiuitor al ţării, a acuzat luni, pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Parlamentarii au avut la dispoziţie doar jumătate de zi lucrătoare pentru a formula şi depune amendamente la buget. Bugetul a fost adoptat de Guvern vineri după-amiază, iar parlamentarii au termen-limită de depunere a amendamentelor astăzi la ora 12.00. Ca o comparaţie, când eu am fost negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018, am avut la dispoziţie 3 luni pentru a formula şi depune amendamente la propunerea de buget a Comisiei Europene", a declarat Siegfried Mureşan.

Deputatul european a mai dat un exemplu: bugetul Germaniei pentru 2019 a fost adoptat de Guvernul de la Berlin încă din luna iulie 2018, iar Parlamentul l-a votat la sfârşitul lunii noiembrie, deci după mai bine de 4 luni.

"De ce face coaliţia PSD–ALDE acest lucru? Pentru că ştie că este un buget slab, construit pe cifre umflate, un buget al stagnării economice. De aceea, vrea să se adopte bugetul pe repede-înainte fără a le oferi parlamentarilor timp să analizeze, să dezbată şi să adopte în cunoştinţă de cauză bugetul. Astfel, este încălcat rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării, aşa cum este prevăzut în Articolul 61 din Constituţia României", a precizat Siegfried Mureşan.