Siegfried Mureşan despre expulzarea profesorilor turci: UE nu poate avea încredere în Guvernul de la Chişinău

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan (Mihut Savu /Epoch Times Romania)

Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că reţinerea şi deportarea în Turcia a profesorilor de la Liceul Orizont din Chişinău ar confirma corectitudinea condiţionării oricărei asistenţe macrofinanciare pentru Republica Moldova de respectarea statului de drept de către autorităţi.

”Dacă persoanele expulzate solicitaseră azil în Republica Moldova atunci avem de a face cu o încălcare flagrantă atât a legilor din Republica Moldova, cât şi a convenţiilor internaţionale. Lipsa de transparenţă a autorităţilor ne confirmă că nu s-a acţionat cu respectarea tuturor procedurilor. Un lucru este cert, Uniunea Europeană nu poate avea încredere în Guvernul de la Chişinău”, a concluzionat eurodeputatul.

Portalul anticorupţie.md scrie că regimul Recep Erdogan i-a plasat deja în detenţie pe profesorii turci expulzaţi din R. Moldova, iar potrivit unor surse citate de portal, dascălii deportaţi „riscă o pedeapsă minimă de şase ani şi jumătate în cazul în care se dovedeşte că au fost afiliaţi sau au finanţat mişcarea Gullen sau trei ani şi trei luni, doar dacă au fost simpatizaţi sau au avut legături tangenţiale”.