Silicon Valley Bank a dat bonusuri angajaţilor săi cu doar câteva ore înainte de faliment

Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023
Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023 (Justin Sullivan/Getty Images *)

Angajaţii Silicon Valley Bank şi-au primit vineri bonusurile anuale, cu doar câteva ore înainte ca autorităţile de reglementare să pună sub sechestru banca falimentară, potrivit unor persoane care au cunoştinţă de aceste plăţi.

Banca cu sediul în Santa Clara, California, plăteşte în mod istoric bonusurile angajaţilor în a doua vineri din martie, au declarat persoanele, care au refuzat să fie identificate vorbind despre premii. Plăţile au fost efectuate pentru munca depusă în 2022 şi erau în curs de desfăşurare cu câteva zile înainte de prăbuşirea băncii, relatează CNBC.

În acest an, ziua bonusului s-a întâmplat să cadă în ultima zi de independenţă a SVB. Instituţia, aflată în plină criză bancară declanşată de investitori de capital de risc şi fondatori de startup-uri panicaţi, a fost confiscată de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) în jurul amiezii de vineri.

Vineri, directorul general al SVB, Greg Becker, s-a adresat lucrătorilor printr-un videoclip de două minute în care a spus că nu mai ia decizii la banca veche de 40 de ani.

Mărimea plăţilor nu a putut fi stabilită, dar bonusurile SVB variază de la aproximativ 12.000 de dolari pentru asociaţi la 140.000 de dolari pentru directorii generali, potrivit Glassdoor.com.

SVB a fost cea mai bine plătită bancă listată la bursă în 2018, angajaţii primind în medie 250.683 de dolari pentru acel an, potrivit Bloomberg.

După confiscarea acesteia, FDIC a oferit angajaţilor SVB 45 de zile pentru angajare, au precizat sursele.

Banca avea 8.528 de angajaţi în decembrie.

Un purtător de cuvânt al FDIC a refuzat să comenteze cu privire la bonusuri.

Consecinţele prăbuşirii de săptămâna trecută a Silicon Valley Bank (SVB) încep să se răspândească în întreaga lume, iar fondatorii de startup-uri din zona Bay Area din California intră în panică în ceea ce priveşte accesul la bani şi plata angajaţilor.

De altfel, la doar două zile după scandalul iscat de SVB, autorităţile de reglementare au închis duminică Signature Bank din New York, al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a Statelor Unite.

Totodată, temerile de contagiune au ajuns în Canada, unde portofoliul de credite al SVB s-a dublat în ultimul an. Unitatea SVB din Marea Britanie, care urmează să fie declarată insolvabilă, şi-a încetat deja activitatea şi nu mai primeşte clienţi noi, relatează The Jerusalem Post.

Sâmbătă, liderii a aproximativ 180 de companii din domeniul tehnologiei au trimis o scrisoare prin care îi cer cancelarului britanic Jeremy Hunt să intervină.

Acesta este doar începutul, potrivit publicaţiei citate. SVB avea sucursale şi în China, Danemarca, Germania, India, Israel şi Suedia. De asemenea, fondatorii de startup-uri avertizează că prăbuşirea băncii ar putea nimici startup-uri din întreaga lume fără intervenţia guvernului. Societatea mixtă a SVB din China, SPD Silicon Valley Bank Co., a încercat să calmeze clienţii locali peste noapte, amintindu-le că operaţiunile au fost independente şi stabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie