Simptomul insuficienţei hepatice acute la copii - medicii încep să dezvolte teorii, dar încă nu cunosc motivul

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost exclusă deoarece marea majoritate a acestor copii sunt nevaccinaţi
.
. (Photos.com)

Oficialii din domeniul sănătăţii continuă să caute motivul apariţiei unor cazuri misterioase de leziuni hepatice severe la sute de copii mici din întreaga lume.

Cele mai bune dovezi disponibile indică o problemă de stomac destul de comună despre care se ştia că nu putea cauza probleme hepatice la copiii altfel sănătoşi. Virusul respectiv a fost detectat în sângele copiilor afectaţi, dar, în mod ciudat, nu a fost găsit în ficatul lor bolnav.

„Sunt o mulţime de lucruri care nu au sens”, a spus Eric Kremer, un cercetător la Institutul de Genetică Moleculară din Montpellier, în Franţa.

Citiți și Agenţie americană de sănătate publică avertizează existenţa unor cazuri misterioase de hepatită la copii

În timp ce oficialii din domeniul sănătăţii din peste zece ţări analizează misterul, ei întreabă:

— A existat o creştere a virusului stomacal – numit adenovirus 41 – care cauzează mai multe cazuri ale unei probleme nedetectate anterior?

— Sunt copiii mai susceptibili din cauza carantinelor legate de pandemie care i-au ferit pe cei mici de virusurile cu care copiii se confruntă de obicei?

— Există vreo versiune mutantă a adenovirusului care cauzează maladiile la ficat? Sau vreun alt agent patogen, medicament, sau toxină - neidentificate încă?

— Este această boală un fel de reacţie a sistemului imunitar declanşată de o infecţie anterioară cu COVID-19 şi apoi potenţată de o invazie ulterioară a unui alt virus?

Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) şi cercetătorii din întreaga lume încearcă să elucideze misterul.

Citiți și Creşte alarmant numărul cazurilor de hepatită misterioasă în rândul copiilor. OMS anunţă peste 500 de cazuri la nivel mondial

Cazurile sunt considerate rare. Oficialii CDC au declarat, săptămâna trecută, că acum analizează 180 de cazuri posibile în Statele Unite. Majoritatea copiilor au fost internaţi în spital, iar cel puţin 15 au avut nevoie de transplant de ficat. Şase cazuri au dus la deces.

Peste 20 de alte ţări au raportat încă sute de cazuri în total, deşi cele mai numeroase cazuri au fost înregistrate în Marea Britanie şi Statele Unite.

Simptomele hepatitei - sau inflamaţiei ficatului - includ febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare, dureri articulare şi icter.

Sfera problemei a început să devină clară abia luna trecută, deşi medicii care cercetează maladia spun că lucrează la acest mister de luni de zile.

Cauzele convenţionale ale inflamaţiei ficatului la copiii altfel sănătoşi - virusurile cunoscute sub numele de hepatită A, B, C, D şi E - nu au apărut în teste. În plus, copiii au trăit în medii diferite şi nu păreau să existe expuneri comune.

Citiți și Hepatita misterioasă. O nouă ipoteză o leagă de super-antigenul coronavirusului

Numitorul comun pare să fie prezenţa adenovirusului 41. Mai mult de jumătate din cazurile din SUA au fost testate pozitiv pentru adenovirus, care există în zeci de forme.

Faptul că adenovirusul continuă să apară întăreşte argumentul că el joacă un rol, dar nu este clar care, a declarat pentru Associated Press dr. Jay Butler, director adjunct al CDC pentru boli infecţioase.

Multe adenovirusuri sunt asociate cu simptome comune de răceală, cum ar fi febră, dureri în gât şi ochi roz. Unele versiuni, inclusiv adenovirusul 41, pot declanşa alte probleme, inclusiv inflamaţia la nivelul stomacului şi intestinelor. Adenovirusurile au fost anterior legate de hepatită la copii, dar mai ales la copiii cu sisteme imunitare slăbite.

Analizele genetice recente nu au arătat nicio dovadă că o singură nouă versiune mutantă a virusului este de vină, a spus dr. Umesh Parashar, şeful grupului CDC axat pe bolile intestinale virale.

Infecţiile cu adenovirus nu sunt urmărite sistematic în Statele Unite, aşa că nu este clar dacă a existat o creştere recentă a activităţii virusului. De fapt, adenovirusurile sunt atât de obişnuite încât cercetătorii nu ştiu ce să facă.

„Dacă începem să testăm pe toată lumea pentru adenovirus, ei vor găsi atât de mulţi copii” care îl au, a spus dr. Heli Bhatt, un gastroenterolog pediatru care a tratat doi copii din Minnesota cu probleme hepatice.

Unul dintre cazuri era al unui copil care a ajuns la spital în urmă cu aproape cinci luni cu insuficienţă hepatică. Medicii nu şi-au putut da seama ce a declanşat simptomele. Din păcate, „a nu avea o cauză este ceva ce se întâmplă”, a spus Bhatt. Aproximativ o treime din cazurile de insuficienţă hepatică acută rămân inexplicabile, au estimat experţii.

Bhatt a spus că al doilea copil pe care l-a văzut s-a îmbolnăvit luna trecută. Până atunci, oficialii din domeniul sănătăţii au atras atenţia asupra cazurilor, iar ea şi alţi medici au început să analizeze bolile inexplicabile din octombrie.

Multe cazuri adăugate la bilanţ în ultimele săptămâni nu erau boli recente, ci mai degrabă anterioare, dar care au fost reevaluate. Aproximativ 10% dintre cazurile din SUA au avut loc în mai, a spus Butler. Rata pare să fie relativ constantă din toamnă, a adăugat el.

Este posibil ca medicii să descopere doar un fenomen care are loc de ani de zile, au spus unii oameni de ştiinţă.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost exclusă deoarece „marea majoritate a acestor copii sunt nevaccinaţi”, a explicat Butler.

Dar o infecţie trecută cu virusul Wuhan ar putea fi un factor, spun oamenii de ştiinţă.

Dr. Markus Buchfellner, medic pediatru de boli infecţioase la Universitatea din Alabama din Birmingham, a fost implicat în identificarea primelor cazuri din SUA, în toamnă.

Boala este „ciudată” şi îngrijorătoare, a spus el. Şi după şase luni, „nu ştim exact cu ce avem de-a face”.