Sindicaliştii din penitenciare îl contrazic pe Dragnea: Argumentele în favoarea graţierii sunt eronate

40,7% dintre români au WC-ul în curte în timp ce 100% dintre deţinuţi au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă, atrage atenţia OMNIA, sindicat în opinia căruia condamnările unor politicieni şi oameni de afaceri nu echivalează cu urgenţă, căci mulţi oameni din libertate o duc mai rău decât unii dintre deţinuţi.
(Captură Foto)

Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor critică argumentele prezentate de PSD şi Liviu Dragnea în favoarea graţierii considerând că acestea sunt eronate.

Astfel, potrivit Omnia, condiţiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni şi oameni de afaceri importanţi au fost ignorate de către toate partidele politice şi de către toate guvernele, fără excepţii.

Mai mult, supraaglomerarea închisorilor - argument invocat de Dragnea - este în scădere ca fenomen iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent.

"În ultimii 10 ani numărul deţinuţilor a scăzut de la aprox. 48.000 de deţinuţi la aprox. 27.000 de deţinuţi. Motiv pentru care apreciem că, supraaglomerarea va scădea în maxim 4 ani dacă planurile existente vor fi finanţate şi implementate", informează OMNIA.

De asemenea, potrivit sindicaliştilor, condiţiile din penitenciare s-au îmbunătăţit constant, chiar dacă nu în ritmul aşteptat, motivul fiind subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările.

"În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanţare. Mai mult, din ambiţii personale - ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnaţi la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenţie reamenajate sau al unui penitenciar nou", informează sindicatul.

De asemenea, cum Dragnea evoca spectrul a sute, poate mii deţinuţi, OMNIA ţine să precizeze că rata mortalităţii în penitenciare este de 3,5 la mia de deţinuţi în timp ce rata mortalităţii în România este de 11 la mia de locuitori.

"Situaţia este similară şi în privinţa sinuciderilor, în contradicţie cu afirmaţiile unor părţi interesate în a prezenta o situaţie catastrofală. Informaţia este preluată din statistică UE", susţin sindicaliştii.

OMNIA reaminteşte că 40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deţinuţi au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare româneşti sunt supraaglomerate.

"Lista comparaţiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor", adaugă sindicaliştii.

OMNIA se referă şi la moartea lui Dan Adamescu - exemplu folosit de către Dragnea - amintind că acesta a fost bolnav încă dinainte de a fi încarcerat şi că se află din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care şi l-a ales, şi a decedat într-o clinică privată.

"Românii liberi şi plătitori de impozite n-au această şansă!", subliniază OMNIA.

Sindicaliştii mai acuză că fostul ministru al justiţiei, Raluca Prună, a inventat o aşa-zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României, fals descoperit recent şi de Iohannis.

"În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluţioneze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenţie) până când statul membru nu-şi rezolvă problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor".

În final, reprezentaţii OMNIA se declară surprinşi că Guvernul alege să ignore poziţiile critice, mai mult decât argumentate, ale instituţiilor apolitice din cadrul justiţiei (eg. DIICOT, DNA), precum şi ale asociaţiilor profesionale (eg. AMR) sau neguvernamentale (eg Expert Forum etc) şi precizează că deşi din punct de vedere sindical sunt neutri faţă de această iniţiativă a Guvernului o reacţie faţă de lipsa de transparenţă, fundamentarea defectuoasă şi elaborarea interesată a proiectului de act normativ sus-amintit chiar se impune.