Sindicaliştii din sănătate au declanşat grevă japoneză. Ar putea urma grevă generală

Cadrele medicale afiliate Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţiei Sindicale „Hipocrat” din România au intrat în grevă japoneză. Sindicaliştii avertizează că, dacă revendicările nu le sunt solicitate, se poate ajunge la întreruperea parţială a activităţii.
Medic
Medic (Facebook)

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii afiliaţi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) şi Federaţiei Sindicale „Hipocrat” din România (FS Hipocrat) au intrat în grevă japoneză, în timpul consultaţiilor şi intervenţiilor chirurgicale, doctorii şi asistentele purtând pe braţ o banderolă albă.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de reglementările legale privind salarizarea unitară, de acordarea sporurilor calculate la salariul efectiv, dar şi de faptul că normele de muncă şi pauzele nu sunt respectate.

Potrivit Realitatea.net, decizia de începere a protestelor a fost luată după întâlnirea conducerii celor două formaţiuni sindicale cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile ce au avut loc la începutul săptămânii trecute au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea problemelor cadrelor medicale, motiv pentru care acestea au declanşat acţiuni de protest.

Revendicările FS "Hipocrat" şi CFSMR au vizat aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie, arată sursa citată.

Calendarul protestelor prevede organizarea, în perioada în 21 - 27 martie, a unei greve japoneze cu banderolă. Ulterior, pe 28 martie revendicările vor fi susţinute la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate iar pe 31 martie va fi pichetat Ministerul Muncii, unde va fi depusă lista cu revendicări, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, va fi pichetat Ministerul Sănătăţii, în perioada 11 - 17 aprilie va fi organizată grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore, iar în 18 aprilie va fi declanşată greva generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor.

Sindicaliştii atrag atenţia că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţionalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României, arată sursa citată.

Protestele celor două federaţii sunt susţinute şi de Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum şi mai multe filiale judeţene ale Colegiului Medicilor din România.