Sindicatele din Moldova: Anularea tichetelor de masă va avea impact negativ asupra situaţiei sociale a salariaţilor

Confederaţia Sindicatelor îşi exprimă revolta că o problemă atât de importantă precum anularea tichetelor de masă nu a fost discutată cu zecile de mii de salariaţi care deja le folosesc şi apreciază foarte pozitiv acest lucru.
Tichete pentru masă.
Tichete pentru masă. (expert-grup.org)

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se declară îngrijorată de declaraţiile de politici fiscale preconizate de a fi realizate de către Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, care în mare parte în opinia Confederaţiei, vor avea un impact profund negativ asupra situaţiei sociale a salariaţilor.

CNSM susţine că tichetele de masă au devenit un important instrument, fezabil din punct de vedere financiar, pentru atragerea, motivarea şi fidelizarea salariaţilor, în special în industriile labour-intensive gen automotive, textile, comunicaţii. O majorare a salariului ar fi scumpit cu mult mai mult costul forţei de muncă şi ar fi transformat Republica Moldova într-o destinaţie mai puţin atractivă pentru astfel de industrii. „Nu putem vorbi de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă despre oficializarea unor plăţi care anterior erau plătite ca „salarii în plic”.”

„Ne exprimăm revolta că o problemă atât de importantă pentru mii de salariaţi (mai mult de 50 mii de persoane, inclusiv peste 100 mii de persoane, dacă ţinem cont şi de familiile acestora), care deja se folosesc de tichetele de masă şi apreciază foarte pozitiv acest lucru, nu a fost discutată cu ei, aşa cum prevede cadrul legal naţional privind parteneriatul social – în cadrul Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective de comun cu Patronatele şi Sindicatele”, se arată într-o declaraţie CNSM.

În concluzie, Confederaţia Sindicatelor solicită Ministerului Finanţelor să-i fie prezentate argumentele FMI, dar şi probele ce stau la baza concluziei că tichetele de masă nu sunt bune pentru folosirea în R. Moldova. „Membrii şi organizaţiile primare sindicale CNSM şi Confederaţia Naţională a Patronatului să examineze propunerile guvernului şi să-şi expună oficial poziţia.”

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa a declarat miercuri că tichetele de masă vor fi anulate deoarece vin să crească salariul sau veniturile angajatului fără să fie plătite impozite, asigurări medicale şi sociale, iar introducerea acestora privează de anumite venituri bugetul de stat fără să ducă la atingerea unor anumite obiective sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe