Sindicatele primesc noi puteri şi drepturi printr-o lege votată de coaliţie. Vor putea avea afaceri şi implicare politică

Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, noua lege a dialogului social prin care sindicatele primesc noi drepturi şi puteri în raport cu angajatorii. Legea, care reprezintă şi un jalon în PNRR, a fost iniţiată de PSD şi mai trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis înainte de a intra în vigoare, relatează G4Media.

PNL s-a opus până acum celor mai multe dintre prevederile din proiectul de lege, dar, în cele din urmă, a cedat după îndelungi negocieri cu social democraţii.

Principalele prevederi ale noii legi, care înlocuieşte Legea 62/2011:

– Sindicatele pot desfăşura activităţi cu caracter politic. Acest lucru era interzis în mod expres în vechea legislaţie.

– Scade numărul de angajaţi necesar creării unui sindicat într-o instituţie sau companie, de la 15 la 10.

– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorităţi centrale sau locale cu titlu gratuit.

– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaţilor la un sfert) necesar pentru a declara grevă.

– Sindicatele vor avea voie să organizeze şi să sponsorizeze competiţii sportive, aşa cum se întâmpla în anii 90, când sindicatele minerilor conduse de Miron Cozma erau o forţă în fotbalul profesionist.

– De asemenea, sindicatele mai primesc o ocazie de a desfăşura activităţi aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum şi de consultanţă.

– Rămâne valabilă prevederea potrivit căreia, la cererea organizaţiei sindicale şi cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată.

– Angajaţii unei companii/instituţii vor avea dreptul să facă grevă de solidaritate, de maximum o zi, cu angajaţii din alte firme.

– Apare o nouă formă de grevă: greva politicii sociale şi economice a Guvernului. Acest tip de grevă trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanşare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul propriu anunţul privind declararea grevei.

Articolul integral poate fi citit aici.