Sindromul Havana: Directorul CIA adresează problema. Anunţă o investigaţie

William Burns
William Burns (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)

Într-un interviu acordat National Public Radio, directorul CIA, William Burns, a vorbit despre misterioasele atacuri asupra a peste 200 de diplomaţi şi agenţi secreţi americani - cunoscute îndeobşte sub numele de "sindromul Havana", după ce simptomele de boală au fost semnalate la un număr mare de angajaţi ai ambasadei SUA din Havana.

Burns, care pe vremuri a fost ambasador în Rusia, a afirmat că atacurile sunt "reale şi grave" şi că Rusia "ar putea fi implicată", dar nu doreşte să tragă o concluzie înainte de a se termina investigaţia.

Sindromul Havana a apărut la diplomaţi americani în China, la soldaţii americani din Siria, în Viena, şi, mai nou, chiar la Casa Albă, lucru care a generat îngrijorări masive în cadrul agenţiilor de informaţii americane.

Citiți și Grozăviile sindromului Havana. Lucrurile erau cunoscute din anii '90 şi Rusia ar fi implicată

Totuşi, o anchetă a Epoch Times arată că sindromul a apărut în zilele Războiului Rece, iar agenţii afectaţi la momentul respectiv bănuiau o putere militară nenumită cu care SUA se află în conflict, în topul suspiciunilor fiind Rusia.

Directorul CIA a afirmat că a dublat eforturile agenţiei pe care o conduce pentru a descoperi cauza sindromului Havana - care acum se bănuieşte că ar fi produs de arme cu microunde. În acest sens, a numit la conducerea anchetei un ofiţer superior, care a dirijat vânătoarea celebrului terorist Osama bin Laden. De asemenea, a triplat numărul personalului medical implicat în anchete.

"Sunt absolut hotărât, şi am petrecut mult timp şi energie în acest sens, în cele patru luni de când sunt director al CIA, pentru a ajunge la baza problemei şi anume ce şi cine a cauzat acest lucru", a precizat Burns.

Citiți și Armele cu microunde ar putea fi sursa afecţiunilor suferite de diplomaţi americani în Cuba şi China [New York Times]

"Sunt sigur că ceea ce au experimentat ofiţerii noştri şi unii membri ai familiei lor, precum şi alţi angajaţi ai guvernului SUA, este real şi grav", susţine directorul CIA.

Academia Naţională de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină din Statele Unite a anunţat că radiaţia cu microunde este ”cea mai plauzibilă” explicaţie a simptomelor.

Burns a menţionat că "există câteva sute de cazuri de la Havana, din 2016 şi până azi. Aceste incidente implică angajaţi ai guvernului SUA de pe tot globul. Dintre aceştia, sunt aproximativ 100 dintre colegii mei (de la CIA -n.a.), ofiţeri şi membri de familie".

Întrebat dacă el consideră Rusia vinovată de aceste atacuri energetice, care au fost denumite "sindromul Havana", directorul CIA a răspuns: "S-ar putea, dar sincer nu pot şi nu vreau să sugerez, până nu vom putea trage concluzii despre cine poate fi, dar există o serie de posibilităţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe