Sir John Major şi David Cameron avertizează că Marea Britanie ar putea părăsi UE

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

David Cameron, actualul premier britanic şi Sir John Major, fost premier britanic, au declarat că ţara lor ar putea fi forţată să părăsească Uniunea Europeană dacă statele membre ale Uniunii nu vor ajuta la limitarea imigrării în Marea Britanie.

Sir John Major a declarat că riscul separării este unul foarte real – de aproape 50% – şi că acea decizie ar afecta atât Marea Britanie cât şi Europa.

Într-un discurs ţinut în Germania, Sir John a declarat că Marea Britanie are un caz convingător pentru a modifica libera deplasare a cetăţenilor UE.

Sir John a susţinut că britanicii nu se opun principiului libertăţii de mişcare dar că numărul de cetăţeni europeni care sosesc în Marea Britanie nu poate fi absorbit la viteza curentă, adăugând că el speră că alte ţări europene vor înţelege dilema Marii Britanii.

Guvernele britanice au dorit mereu să lucreze cu Europa în privinţa marilor probleme, a continuat Sir John, adăugând că “poporul nostru nu este de acord cu interferenţa în acele activităţi zilnice care fac parte de generaţii din stilul de viaţă britanic.”

“Nemulţumirile noastre ar putea fi amplificate dacă ni se spune că temerile noastre nu sunt negociabile şi că trebuie ne conformăm”, a mai declarat Sir John.

David Cameron, actualul premier britanic, a declarat că doreşte să renegocieze statutul ţării sale ca membră a UE şi că urmăreşte, dacă va fi reales premier după alegerile generale, să organizeze un referendum în 2017 prin care cetăţenii britanici să voteze dacă vor că Marea Britanie să părăsească sau să rămână în Uniune.

Sir John a susţinut că probabilitatea părăsirii UE va creşte pentru Marea Britanie dacă Cameron nu va putea securiza anumite reforme înaintea posibilului referendum.

De asemenea, Cameron este presat să limiteze imigrarea cetăţenilor UE, dar alte ţări au rezistat până acum apelurilor sale de a modifica principiul libertăţii de mişcare.

Cameron a declarat că până la Crăciun va prezenta noi planuri pentru a limita drepturile imigranţilor UE care vor veni să lucreze în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe