Siria, actori şi regizori - analiză

Cancelarul german Angela Merkel în Berlin, 6 iulie 2012
Cancelarul german Angela Merkel în Berlin, 6 iulie 2012 (WOLFGANG KUMM / AFP / GettyImages)

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel reiterează sâmbătă, 24 august, opoziţia ţării sale împotriva unei intervenţii militare în Siria, unde membri ai opoziţiei siriene au acuzat regimul lui Bashar Assad de folosirea gazelor toxice, într-un atac soldat cu sute de morţi.

Germania respinge "calea unei soluţii militare" în Siria şi mizează pe soluţionarea politică, a exprimat sâmbătă purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, poziţia Dnei Merkel şi a guvernului său.

"Noi nu credem că aceasta se poate rezolva militar, din afară, ci doar prin găsirea unei soluţii politice în Siria", a mai declarat purtătorul de cuvânt german

Comunicatul oficial care reiterează poziţia non-beligerantă pe care Dna Merkel a susţinut-o constant de la declanşarea conflictului sirian, are loc la câteva ore după ce Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, declara, referitor la posibilitatea unei intervenţii unilaterale a armatei americane în Siria, că SUA nu vor renunţa niciodată la dreptul lor suveran de a acţiona, dar că o eventuală o acţiune militară, dacă se se va confirma folosirea armelor chimice în Siria, nu va fi doar o problemă a SUA, ci a întregii comunităţi internaţionale".

Declaraţia secretarului de stat american al apărării vine să balanseze efectul declaraţiilor unui alt oficial din sectorul apărării, care a anunţat, sub protecţia anonimatului, "că marina americană va trimite în Marea Mediterană un al patrulea crucişător, precizând însă că forţele navale nu au primit "deocamdată" vreun ordin de a se pregăti în vederea unor operaţiuni în Siria."

La rândul său, într-un interviu acordat vineri CNN, Obama sublinia că nu se poate pune problema unei intervenţii militare fără ca USA să fie fie mandatată de ONU în acest sens:

"În cazul în care Statele Unite intervin şi atacă o altă ţară, fără un mandat din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi, fără dovezi clare care pot fi prezentate, atunci apăr întrebări în termeni de drept internaţional", a precizat Obama, adăugând că ideea că Statele Unite singure pot pune capăt războiului civil din Siria, este "supraevaluată".

Prin vocea Angelei Merkel, una dintre cele mai răsunătoare voci în ONU, americanilor nu li se acordă mandatul despre care vorbea Obama, pentru a acţiona militar în soluţionarea conflictului sirian. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat sâmbătă că executivul german respinge "calea unei soluţii militare" în această ţară din Orientul Mijlociu şi mizează pe soluţionarea politică.

Atacul cu arme chimice

Miercuri, 21 august, în Siria ar fi avut loc un atac cu gaze chimice. Rachete încărcate cu substanţe chimice, gazul sarin cel mai probabil, ar fi lovit cel puţin nouă districte din Ghouta de Est şi au cauzat, în funcţie de sursa care relatează, între 300 şi 1300 de morţi.

Noul atac cu arme chimice a declanşat un val de proteste internaţionale şi noi dezbateri despre o eventuală intervenţie militară pentru a pune capăt conflictului Sirian. Germania rămâne însă adepta negocierilor şi a soluţiilor paşnice, " în pofida dezamăgirii pe care această poziţie a cauzat-o unora dintre aliaţii săi", comentează sâmbătă agenţia EFE.

Opiniile internaţionale despre ce s-a întâmplat cu adevărat în Siria sunt împărţite

Serviciile secrete americane nu au avut nicio rezervă în a declara că în Siria a avut loc cel mai grav atac chimic lansat de regimul lui Assad iar Rusia, pe de altă parte, arată cu degetul împotriva rebelilor.

Declaraţiile nu surprind. Deşi în iulie, la finele summitului G8, atât Putin cât şi Obama au semnat o rezoluţie ce condamnă orice utilizare de armament chimic în Siria, şi care îndemna părţile în conflict să autorizeze accesul anchetatorilor mandataţi de ONU, pentru efectuarea unei anchete obiective asupra acuzaţiilor de utilizare de armament chimic, mai marii lumii au opinii diferite în ceea ce priveşte conflictul sirian. Rusia îl susţine pe Bashar Al-Assad, căruia îi livrează arme, în timp ce Statele Unite anunţau, cu o săptămâna înainte de G8, că vor trimite arme rebelilor sirieni, pentru ca aceştia să se poată apăra de forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad.

Aşadar nu surprinde că americanii declară că vinovat este Bashar Al-Assad iar ruşii îi acuză pe opozanţii care cumpără arme de la americani.

Rolul stabilirii adevărului le revine inspectorilor ONU, trimişi în Siria să investigheze ce s-a întâmplat.

Atacul cu arme chimice de la Damasc este, susţin ruşii "o provocare plănuită de mult timp", fiind un act de propagandă antisiriană. Informaţiile despre atac începuseră să circule pe Internet cu câteva ore înainte de incident, mai afirmă oficialii ruşi.

"Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată", a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, preluat de BBC News online.

"În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inacceptabile", a insistat Ministerul rus de Externe.

Iranul, aliat tradiţional al Siriei, susţine şi el teoria ruşilor, conform căreia atacul chimic ar fi fost lansat de opozanţii regimului Al-Assad.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, a declarat sâmbătă, că "există dovezi că grupările teroriste au condus acţiunea de utilizare a armelor chimice"

Merkel: Opoziţia Rusiei şi Chinei au sabotat o declaraţie formală a Consiliul de Securitate al ONU prin care se cerea ca inspectoriilor să li se acorde acces deplin

"Nu există nicio autorizaţie internaţională pentru o intervenţie militară în Siria. Noi punem în gardă contra oricărei acţiuni sau declaraţii care nu ar face decât să creeze mai multe tensiuni în regiune. Sper că responsabilii de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu intra într-un astfel de vacarm periculos, a mai declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi.

Teoria conspiraţiei: Presa franceză publică informaţii chiar mai grave decât cele făcute de ruşi şi de iranieni

"Operaţiunea împotriva preşedintelui sirian, Bashar al Assada început" afirma tranşant pe 22 august ziarul francez Le Figaro, potrivit căruia opozanţii regimului, antrenaţi de trupe de comando israeliene, iordaniene şi americane se deplasează spre Damasc de la mijlocul lunii august. Acest lucru ar explica folosirea armelor chimice de regimul sirian, notează ziarul ABC.

Astfel, potrivit Le Figaro, un prim comando de război format din americani, în Iordania, ar fi intrat în acţiune în regiunea Deraa din sudul Siriei la mijlocul lunii august. Grupul format din aproximativ 300 de oameni ar fi trecut frontiera cu ajutorul Israelului şi Iordaniei şi al agenţilor CIA. Ulterior, mai exact pe 19 august, lor li s-ar fi alăturat un al doilea grup.

Potrivit surselor militare citate de Le Figaro, americanii, care infirmă faptul că ar transfera trupe pe teritoriul sirian, pregătesc de multe luni mai mulţi membri ai opoziţiei regimului Bashar într-o tabără de antrenament instalat la frontieră.

Americanii şi israelienii ştiu ce s-a întâmplat de fapt

Pentagonul afirma vineri, prin vocea Secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, că a început să se pregătească pentru eventualitatea în care preşedintele Barack Obama ordonă o intervenţie militară în Siria, dacă se se va confirma folosirea armelor chimice în Siria.

Dar, afirmă site-ul Debka, considerat apropiat al serviciilor de informaţii din Israel, americanii şi israelienii au ştiut în timp real de atacul cu arme chimice ce a avut loc în Siria acum câteva nopţi. Serviciile israeliene au înregistrări ale ordinelor date de comandanţii sirieni pentru lansarea armelor chimice, scrie site-ul Debka, iar sistemele de supraveghere americane pot detecta când este tras un focos chimic în lume. De asemenea, sateliţii de spionaj americani şi israelieni care supraveghează Siria pot indica atunci când sunt folosite arme chimice. Conform site-ului, declaraţiile Statelor Unite şi în genere ale Occidentului, care cer ca acuzaţiile de folosire a armelor chimice să fie dovedite, sunt de-a dreptul puerile. SUA şi occidentul au deja toate dovezile în acest sens.

În plus, afirmă Debka, joi noapte, secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi colegul lui Moshe Yaalon au făcut schimb de informaţii secrete, inclusiv cu privire la înregistrarea ordinelor date de comandanţii sirieni. În conformitate cu informaţiile publicate de Debka, un alt scop al convorbirii pentru Hagel, a fost acela de a obţine asigurarea că Israelul nu va reacţiona după utilizarea armelor chimice de către sirieni.
Investigaţii

UE a făcut apel pentru o investigaţii "imediate şi aprofundate" cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria, care dacă ar fi confirmată ar fi "inacceptabilă".
La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut joi ca denunţul privind un nou atac cu arme chimice în Siria să fie investigat "fără întârziere" şi i-a cerut reprezentantului său pentru probleme de dezarmare, Angela Kane, să viziteze Damascul unde experţii trimişi de ONU nu şi-au putut începe însă investigaţiile "pentru că nu se pot deplasa în siguranţă în zona presupuselor atacuri şi nu s-a ajuns la un acord cu guvernul de la Damasc."
Înalta Reprezentantă a ONU pentru dezarmare, Angela Kane, urma să ajungă sâmbătă la Damasc pentru a negocia modalităţile de realizare a investigaţiilor asupra atacului cu arme chimice de săptămâna trecută.
Declaraţiile internaţionale curg, în defavoarea regimului Bashar Al-Assad.

Ministrul britanic de externe William Hague declara vineri, într-un discurs televizat, că potrivit Londrei bombardamentele lansate miercuri în apropiere de Damasc sunt "un atac chimic al regimului Assad", relatează AFP

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius declara sâmbătă la Ramallah, Cisiordania, că "Toate informaţiile de care dispunem converg pentru a spune că a existat un masacru cu arme chimice în apropiere de Damasc şi a indica faptul că regimul lui Bachar al-Assad este la originea lui, a spus Fabius la sfârşitul unei întâlniri cu premierul palestinian, Rami Hamdallah.

Opoziţia siriană a acuzat miercuri regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit arme chimice în atacurile împotriva unor zone din apropierea Damascului controlate de rebeli, avansând cifra de 1.300 de morţi. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) a anunţat însă 170 de morţi, şi nu a putut confirma utilizarea de arme chimice.

Indiferent cine a fost în spatele atacurilor cu arme chimice, trei spitale din Damasc, unde Angela Kane a ajuns în cursul zilei de ieri, au raportat că în dimineaţa zilei de miercuri, 3.600 de pacienţi au prezentat simptome neurotoxice, în mai puţin de trei ore, iar 355 dintre aceste persoane au murit. Acest lucru a fost raportat de Medicii Fără Frontiere (MSF). Folosirea armelor chimice este o certitudine. Investigatorii ONU urmează să afle cine a stat la originea lor.

Parcă pentru a face şi mai dificilă sarcina inspectorilor ONU, China şi Rusia au sabotat pe cale diplomatică autoritatea investigatorilor internaţionali.

Sâmbătă, Angela Merkel a criticat China şi Rusia, aliaţi tradiţionali ai Siriei, acuzând cele două ţări de boicotarea unei solicitări ONU adresate regimului Sirian.

Eforturile investigatorilor au fost însă sabotate de China şi Rusia, care, afirmă Dna Merkel sâmbătă, au intervenit în redactarea unui document ONU prin care se stabilea autoritatea inspectorilor internaţionali trimişi la Damasc.

"Opoziţia Rusiei şi Chinei au sabotat o declaraţie formală a Consiliul de Securitate al ONU prin care se cerea ca inspectorilor să li se acorde acces deplin", a declarat sâmbătă Merkel pentru revista Focus.

Potrivit Dnei Merkel, China şi Rusia, au boicotat textul documentului astfel încât textul şi efectul documentului ONU ar fi fost sensibil diluat.

Adeptă a soluţiilor politice paşnice, Merkel şi-a exprimat însă speranţa că investigaţia inspectorilor ONU nu va fi sabotată şi de liderii de la Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe