Siria acuză SUA de contrabandă cu ţiţei sirian către Irak

Incident între soldaţi ruşi şi americani pe o autostradă în Siria
Incident între soldaţi ruşi şi americani pe o autostradă în Siria (captură video)

Agenţia de ştiri SANA a Siriei a raportat că forţele americane au transferat o cantitate mare de petrol din estul Siriei în Irak în weekend.

Agenţia a citat surse locale spunând că „un convoi de 30 de tancuri şi un petrolier al ocupaţiei americane încărcat cu petrol furat din puţurile pe care le ocupă în Siria Al-Jazeera a plecat în această seară în Irak trecând prin Al-Walid în regiunea Al-Yarubiyah din zona rurală de est a Al-Hasakah.”

Agenţia de ştiri de stat nu a dat publicităţii alte detalii şi nici nu a existat niciun comentariu publicat de Coaliţia Internaţională condusă de SUA.

Autorităţile siriene au acuzat Statele Unite că intenţionează să „facă contrabandă cu ţiţei sirian pentru a-l vinde în străinătate şi a-i priva pe sirieni de el, încălcând flagrant dreptul internaţional”.

La sfârşitul anului 2019, preşedintele SUA, Donald Trump, a aprobat un plan pentru retragerea forţelor americane desfăşurate anterior în Siria. Dar ulterior, preşedintele american a decis, ca urmare a presiunii membrilor administraţiei sale, să păstreze aproximativ 1.000 de soldaţi pentru a asigura controlul asupra ţiţeiului confiscat în câmpuri petroliere din partea de nord-est a ţării.

Vineri, Trump le-a spus reporterilor de la Casa Albă „am ieşit din Siria”, cu toate acestea trupele americane rămân într-o misiune de „pază a petrolului”.

"Suntem în afara Siriei, doar că am păstrat ţiţeiul. Eu am păstrat ţiţeiul. Avem trupe care păzesc ţiţeiul. În afară de asta, suntem în afara Siriei", a spus Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe