Sistemul de emailuri al Departamentului de Stat american atacat de hackeri

White House (Casa Albă), Washington.
White House (Casa Albă), Washington. (ro.wikipedia.org)

Departamentul de Stat american a luat o măsură fără precedent – închiderea întregului său sistem de emailuri ne-secretizate – în timp ce tehnicienii repară posibilele daune provocate de un atac al hackerilor.

Un oficial senior al Departamentului a declarat duminică că a fost detectată în sistem o “activitate dubioasă” în aceeaşi perioadă în care a avut loc un incident raportat anterior, în care a fost vizată reţeaua de calculatoare a Casei Albe. Incidentul a fost făcut public la sfârşitul lunii octombrie dar pe atunci nu au existat semne că ar fi fost afectat Departamentul de Stat. De atunci, un număr de agenţii, incluzând Serviciul Poştal american şi Serviciul Naţional pentru Vreme, au raportat că au fost atacate cibernetic.

Oficialul a declarat că, deşi niciunul dintre sistemele de emailuri secretizate ale Departamentului nu a fost afectat, acesta şi-a închis sistemul de emailuri în cursul zilei de vineri ca parte a unei opriri programate a unora dintre sistemele sale legate la Internet. Această oprire programată are ca scop îmbunătăţirea securităţii principalei sale reţele neclasificate de calculatoare.

Departamentul de Stat este aşteptat să adreseze problema închiderii reţelei de calculatoare după ce se vor efectua îmbunătăţirile în privinţa securităţii, luni sau marţi.

Oficialul a mai declarat, în condiţii de anonimat, că Departamentul se aşteaptă ca toate sistemele sale să opereze normal în viitorul apropiat imediat, dar a refuzat să discute despre cine ar fi responsabil pentru acest atac.

Pentru atacurile cibernetice anterioare au fost învinuiţi hackerii ruşi sau chinezi, deşi originea lor nu a fost niciodată confirmată oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe