Site-ul ONU folosit pentru o reuniune online este posibil să fi fost spart

Hamadoun Touré, secretar general al International Telecommunication Union (ITU), la o conferinţă de presă în Dubai, 3 decembrie 2012
Hamadoun Touré, secretar general al International Telecommunication Union (ITU), la o conferinţă de presă în Dubai, 3 decembrie 2012 (Karim Sahib / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
07.12.2012

O conferinţă organizată de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor a Naţiunilor Unite a fost perturbată de acţiuni suspecte, a declarat organizaţia joi.

"Incidentul a blocat societatea civilă, mass-media şi alte părţi interesate să urmeze procedura şi a împiedicat accesul la cantitatea mare de informaţii on-line" prezentate de UIT, se arată într-un comunicat. Aceasta a adăugat: "Unii delegaţi au fost frustraţi de faptul că se aflau în imposibilitatea de a accesa unele din documentele de lucru on-line, care erau luate în considerare de către adunare."

Conferinţa cu uşile închise din Dubai se desfăşoară pentru a actualiza tratatul UIT, care a atras avertismente din partea Google şi a unor grupuri activiste online cum că ONU ar putea încerca să preia Internetul, ameninţând confidenţialitatea şi folosind o abordare de sus în jos în controlul fluxului de informaţii de pe Web.

Concret, au existat temeri că guvernele chinez şi rus ar avea o prea mare influenţăîn legătură cu procedurile, dar la începutul acestei săptămâni UIT a încercat să înlăture astfel de temeri.

"Este ironic că tocmai oamenii care pretind că luptă pentru un Internet liber împiedică oamenii din jurul lumii care încearcă să urmărească un eveniment online, să obţină acces", a fost citat Secretarul General al UIT Hamadoun Toure în declaraţia UIT.

Săptămâna trecută, grupul de hackeri Anonymousa a postat un videoclip pe youtube, în care avertiza probabil că va face ceva pentru a "păstra Internetul deschis", dar nu a revendicat responsabilitatea pentru acţiunile de miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor