Situaţia epidemiologică în RM: Numărul cazurilor de Covid-19 depăşeşte 850, decesele au ajuns la 15 pe zi

(Getty Images)

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul Wuhan în Republica Moldova este în continuă creştere în ultima perioadă. Astfel, în săptămâna 6 - 12 septembrie 2021, au fost înregistrate 4.593 cazuri de COVID-19, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la 10 septembrie - 862 la număr.

Potrivit Ministerului Sănătăţii de la Chişinău, media cazurilor din ultimele 7 zile a înregistrat o creştere de 42%, de la 462 cazuri în perioada 30 august - 5 septembrie, la 656 cazuri în perioada 5 - 12 septembrie.

Majoritatea pacienţilor au dezvoltat forme uşoare şi asimptomatice (89%), fiind urmaţi de pacienţii cu forme medii (6,9%) şi forme grave (4,1%). Internaţi în stare extrem de gravă, la moment, 54 de pacienţi se află în secţiile de terapie intensivă.

Numărul persoanelor vindecate în perioada 6 – 12 septembrie, a constituit 3.598, înregistrând o descreştere de 43,15% comparativ cu săptămâna precedentă (2047 persoane vindecate), în total fiind înregistrate 262.759 persoane vindecate, a mai anunţat Ministerul Sănătăţii.

Totodată, numărul persoanelor decedate înregistrate în RM s-a ridicat la circa 15 decese zilnic, constituind per total 6536. Pe parcursul săptămânii 36, au fost înregistrate 85 decese, cu o creştere dublă comparativ cu săptămâna 35 (42 decese) şi de 2,7 ori mai mult comparativ cu săptămâna 34 (31 decese).

De asemenea, instituţia statului a informat despre faptul că incidenţa în ultimele 7 zile a constituit 132 cazuri la 100 mii persoane, cu o creştere de 41,95% comparativ cu săptămâna anterioară (93 cazuri la 100 mii).

În urma analizei indicatorilor epidemiologici respectivi, a fost stabilită alerta cu cod roşu pentru toate teritoriile administrative cu excepţia raioanelor Dubăsari şi Râşcani, unde a fost stabilită alerta cu cod portocaliu.

De la iniţierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 (2 martie 2021), au fost administrate 1.336.608 doze de vaccin. Acoperirea naţională cu o doză constituie 22,51%, cu schemă completă – 21,34 %. Totodată, a punctat Ministerul Sănătăţii, lucrătorii medicali vaccinaţi cu o doză constituie 89,6 %, iar lucrătorii medicali vaccinaţi cu schemă completă - 88,22 %, ceea ce a determinat reducerea morbidităţii în rândul acestora cu 85%.

De menţionat este faptul că, potrivit observaţiilor făcute de politologul Dionis Cenuşă, în timp ce îşi actualiza datele despre rata vaccinării în Moldova, pentru cercetare, ultima informaţie despre populaţia vaccinată a fost prezentată cu întârziere, atât pe pagina oficială a Ministerului, cât şi pe contul de Viber al instituţiei.

„În comunicatul de presă de pe 9 Septembrie (joi), Ministerul anunţa că circa 719 mii de cetăţeni sunt vaccinaţi. Iar pe Viber, tot Ministerul prezenta altă cifră - 722.421 de persoane (schema completă). Ar fi corect dacă Ministerul Sănătăţii ar prezenta o informaţie exactă pentru a nu induce în eroare publicul despre progresul vaccinării.

Coerenţa este crucială în procesul de comunicare publică despre vaccinare, inclusiv pentru a stimula rata de inoculare. De asemenea, comunicarea pe acest subiect trebuie să se facă măcar până vineri seara, nu până joi. Altfel, din acest motiv, viitoarele date despre vaccinare vor fi disponibile doar luni (la distanţă de trei zile după ultima informaţie”, a scris Cenuşă pe pagina sa de Telegram.

Tot săptămâna viitoare, a punctat politologul de la Chişinău, Ministerul va fi obligat să raporteze despre modul cum sunt implementate noile restricţii, introduse ca parte a stării de urgenţă în sănătate publică - dacă şi câte amenzi au fost aplicate, precum şi dacă se intensifică vaccinarea (sau falsificarea certificatelor de vaccinare).