Situaţia lui Strauss-Kahn nu va afecta planurile de salvare pentru ţările din Zona euro, potrivit CE

Premierul Luxembourg-ului Jean-Claude Juncker (D), ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde (C) si omologul ei italian Giulio Tremonti (S) - 16 mai in Bruxelles
Premierul Luxembourg-ului Jean-Claude Juncker (D), ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde (C) si omologul ei italian Giulio Tremonti (S) - 16 mai in Bruxelles (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană a dat asigurări luni că acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol vizându-l pe directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, nu vor avea un impact asupra planurilor de salvare pentru ţările din Zona euro, în special Grecia, şi a apreciat ca prematură o dezbatere privind succesiunea sa.

"Suntem încrezători în faptul că va exista o continuitate în operaţiuni şi în procesul decizional al Fondului Monetar Internaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pe probleme economice, Amadeu Altafaj.

"Această chestiune nu ar trebui să aibă vreun impact asupra programelor pentru Grecia, Irlanda sau asupra celui care a fost negociat recent pentru Portugalia", a afirmat purtătorul de cuvânt, referindu-se la acuzaţiile de agresiune sexuală şi tentativă de viol care îl vizează pe şeful FMI.

"Nu se pune problema ca deciziile în curs din Zona euro să fie afectate şi ca această chestiune să aibă un impact asupra deciziilor aplicate în acest moment", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al CE, respingând ascenariile "alarmiste" privind oprirea programelor de finanţare ale FMI.

Miniştrii de finanţe din Zona euro urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a discuta condiţiile acordării unui ajutor suplimentar economiei elene. Discuţiile de luni sunt umbrite de arestarea şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, care era aşteptat la întâlnire.

FMI este reprezentat luni la Bruxelles de Nemat Shafik, unul dintre adjuncţii lui Strauss Kahn. Pe agenda întâlnirii se află şi aprobarea ajutorului de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia, precum şi nominalizarea guvernatorului băncii centrale al Italiei, Mario Draghi, drept viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe