Situaţia pandemică din RM tot mai gravă. Preşedinţia şi Consiliul Suprem de Securitate recomandă instituirea stării de urgenţă

(facebook.com)

După şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) convocată sâmbătă, pentru a discuta situaţia pandemică gravă din Republica Moldova, Preşedinţia a recomandat Guvernului şi Parlamentului moldovean instituirea stării de urgenţă pentru 2 săptămâni.

Au fost ascultate rapoarte, dezbătute diferite scenarii şi opţiuni de decizii, iar opiniile celor implicaţi în discuţii au fost variate, a declarat preşedintele Maia Sandu, precizând că prognozele sunt sumbre. „Riscăm să ajungem cu un număr mult mai mare de infectări şi decese decât avem acum.”

„Au fost atenţionări dure din partea experţilor că săptămânal pierderile omeneşti ale ţării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin de cetăţeni şi că trebuie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului. Am avut şi poziţii politice mai maleabile, din partea celor care se tem că acţiunile hotărâte ar putea fi nepopulare”, a adăugat şefa statului.

Astfel, Preşedinţia şi majoritatea membrilor CSS au recomandat Guvernului ca în termen de 3 zile să elaboreze lista restricţiilor care trebuie impuse, activităţile şi categoriile de cetăţeni care vor cădea sub incidenţa acestor restricţii şi compensaţiile pe care le vor primi din partea statului.

De asemenea, au mai fost recomandate:

  • Numirea în regim de urgenţă a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi numirea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.
  • Modificarea componenţei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică şi să includă epidemiologi şi medici în componenţa acesteia.
  • Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, format din reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei.
  • Accelerarea campaniei de vaccinare şi trecerea ei la etapa a II-a şi crearea unui registru de programare online a cetăţenilor pentru etapa de vaccinare în masă.
  • Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
  • Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienţii trataţi la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
  • Extinderea capacităţii de testare.
  • Compensarea pierderilor salariaţilor, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgenţă cu cel puţin 1000 lei pe săptămână.
  • Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de şomer şi de aplicare pentru indemnizaţia de şomaj în termen de 3 zile.
  • Se recomandă instituţiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică şi să combată activ promovarea ştirilor false despre pandemie.

În concluzie, Maia Sandu a solicitat Guvernului în termen de trei zile să detalieze şi să prezinte aceste propuneri Parlamentului.

La şedinţa CSS au participat toţi decidenţii, inclusiv liderii fracţiunilor din Parlament, şefi ai instituţiilor de stat din domeniul sănătăţii şi ordinii publice, reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De mai bine de trei săptămâni, Republica Moldova se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului infectărilor şi deceselor provocate de virusul Wuhan care provoacă boala Covid - 19. Medicii din Chişinău spun că nu mai au puteri, având mai mulţi bolnavi decât paturi. Secţiile de terapie intensivă sunt arhipline. Responsabili din Sănătate de la primăria Capitalei afirmă că, momentan, nu au nicio soluţie deşi într-adevăr lucrurile sunt grave.