Situaţie explozivă în Israel. SUA "îndeamnă insistent" la găsirea unei soluţii de compromis

Protestele în Israel intră în cea de-a zecea săptămână, 11 martie 2023
Protestele în Israel intră în cea de-a zecea săptămână, 11 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

În Israel au izbucnit proteste masive după ce premierul Netanyhau l-a demis pe ministrul Apărării, la o zi după ce acesta i-a cerut liderului israelian să oprească controversatul proiect de revizuire judiciară care a divizat puternic ţara.

Reamintim că Netanyahu şi aliaţii săi susţin că planul va restabili un echilibru între puterea judiciară şi cea executivă şi va ţine în frâu ceea ce ei consideră a fi un sistem judiciar părtinitor, cu simpatii liberale. Dar criticii afirmă că aceaste legi vor elimina controalele şi echilibrul din sistemul democratic israelian şi va concentra puterea în mâinile coaliţiei de guvernare.

Demiterea ministrului Gallant a semnalat faptul că Netanyahu va merge mai departe în această săptămână cu planul de revizuire, care a declanşat proteste în masă, a înfuriat liderii militari şi de afaceri şi a stârnit îngrijorări în rândul aliaţilor Israelului.

"Ţara se confruntă cu cel mai mare pericol de la Războiul de Yom Kippur încoace", scrie fostul premier israelian Naftali Bennett.

"Îi cer premierului să retragă scrisoarea de demitere a lui Galant, să suspende reforma şi să înceapă negocierile după Ziua Independenţei."

Haaretz relatează că, în contextul protestelor fără precedent care au izbucnit duminică seară în Israel, mai mulţi parlamentari şi miniştri membri ai partidului Likud fac apel pentru oprirea procesului legislativ extrem de controversat al reformei judiciare a lui Netanyahu.

În plus, după cum notează jurnalistul Nadav Eyal, pentru prima dată în istorie, principalul sindicat din Israel, precum şi lideri din bănci şi din întregul sector de afaceri, sunt pe cale să declare o grevă generală cerând guvernului să oprească planul de revizuire a sistemului judiciar.

Washingtonul a intervenit, crescând tensiunea pusă pe Netanyahu:

"Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile de astăzi din Israel, care arată şi mai mult nevoia urgentă de compromis.

Aşa cum preşedintele a discutat recent cu prim-ministrul Netanyahu, valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiei dintre SUA şi Israel.

Societăţile democratice sunt întărite de controale şi echilibru, iar schimbările fundamentale ale unui sistem democratic ar trebui să fie făcute cu o bază cât mai largă de sprijin popular.

Continuăm să îndemnăm cu tărie liderii israelieni să găsească un compromis cât mai curând posibil.

Credem că aceasta este cea mai bună cale de urmat pentru Israel şi pentru toţi cetăţenii săi. Sprijinul SUA pentru securitatea şi democraţia Israelului rămâne de neclintit."

Această poziţionare vine în urma unui raport de la începutul lunii, potrivit căruia Departamentul de Stat al SUA a finanţat o organizaţie de stânga din Israel care ajută la promovarea protestelor antiguvernamentale menite să îl doboare pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi reformele sale judiciare. The Washington Free Beacon a raportat luni că fondurile contribuabililor americani au fost acordate Mişcării pentru un Guvern de Calitate (MQG), care a participat la protestele care au zguduit Israelul timp de câteva săptămâni. Protestele au început după ce Netanyahu, a cărui coaliţie de dreapta a obţinut o mare majoritate în recentele alegeri, a început să abordeze problema veche de zeci de ani a uzurpării puterii judiciare de către legislativ.

Şi, în cele din urmă, în timp ce criza se agravează, Netanyahu i-a convocat pe liderii partidelor din coaliţia de guvernare la o reuniune de urgenţă luni dimineaţă.

În poate cea mai puţin surprinzătoare mişcare geopolitică a zilei, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis duminică pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, la o zi după ce acesta a cerut oprirea revizuirii planificate a sistemului judiciar israelian, care a divizat ţara.

Biroul lui Netanyahu nu a oferit detalii suplimentare.

După cum am detaliat, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, un membru de rang înalt al partidului Likud al lui Netanyahu, a devenit primul care a rupt rândurile sâmbătă târziu, cerând îngheţarea legislaţiei.

Într-o evoluţie dramatică a situaţiei, Gallant a cerut sâmbătă guvernului lui Benjamin Netanyahu să oprească reformele judiciare planificate, care au provocat proteste enorme şi încep să perturbe armata ţării.

"Văd cum sursa puterii noastre se erodează... Fractura din cadrul societăţii noastre se lărgeşte şi pătrunde în Forţele de Apărare ale Israelului", a declarat Gallant într-un discurs televizat de seară. "Acesta este un pericol clar, imediat şi tangibil pentru securitatea statului. Nu voi fi părtaş la acest lucru".

Pe lângă faptul că a cerut suspendarea reformelor, Gallant i-a implorat pe israelieni să înceteze protestele, care se desfăşurau chiar şi în timp ce el vorbea.

Săptămâna viitoare ar putea aduce un dramatism ridicat şi chiar mai multe tulburări, deoarece este de aşteptat ca parlamentul israelian să organizeze votul final asupra primului aspect al revizuirii sistemului judiciar: o măsură care acordă guvernului mai multă putere asupra numirilor la Curtea Supremă.

Alte reforme ar permite Knessetului - legislativul unicameral al Israelului - să anuleze deciziile Curţii Supreme cu un vot cu majoritate simplă. Altele ar pune capăt practicii Curţii de a aplica un test de "rezonabilitate" atunci când evaluează legile şi acţiunile guvernamentale.

Criticii caracterizează schema ca fiind un pas mai adânc în autoritarism. Unii spun că mişcările sunt în parte concepute pentru a-l ajuta pe Netanyahu să pună capăt urmăririi sale penale în curs de desfăşurare pentru acuzaţii de corupţie.

În ultimele zece săptămâni au avut loc proteste publice majore în tot Israelul. Se pare că numărul participanţilor la protestele de sâmbătă seara a fost cel mai mare de până acum, fiind estimate la sute de mii de persoane.

Gallant a declarat că Forţele de Apărare Israeliene resimt efectele: "Evenimentele care au loc în societatea israeliană nu rămân în afara armatei. Sentimentele de furie, dezamăgire şi teamă au atins cote pe care nu le-am mai văzut niciodată", a declarat Gallant.

Mai presant este faptul că o coaliţie tot mai mare de membri ai serviciului israelian - care se autointitulează Fraţi în Arme - se angajează să nu se mai prezinte la datorie în semn de protest faţă de aceste măsuri.

Unii spun că vor sta acasă dacă reforma judiciară va trece, dar alţii nu aşteaptă, în special cei din rândul forţelor de rezervă ale Israelului. Vineri, două sute de piloţi de rezervă ai Forţelor Aeriene israeliene au semnat o scrisoare în care spun că nu se vor prezenta timp de două săptămâni. Rezerviştii sunt o parte esenţială a armatei israeliene, şi în special a forţelor aeriene, care au fost active în bombardarea unor ţinte din Siria, inclusiv a aeroportului din Damasc.

Şeful Statului Major al armatei, generalul-locotenent Herzi Halevi, a tras deja un semnal de alarmă intern, spunând că scăderea numărului de rezervişti care se prezintă la datorie este acum atât de mare încât armata este pe punctul de a reduce unele operaţiuni, potrivit The New York Times, care citează trei oficiali israelieni anonimi. Doi dintre aceşti oficiali se pregătesc să demisioneze din rândul membrilor serviciului cu normă întreagă.

Subliniind diviziunile provocate de propunerea judiciară, ministrul de extremă-dreapta pentru securitate naţională, Itamar Ben-Gvir, s-a năpustit asupra colegului său de cabinet, îndemnându-l pe Netanyahu să îl concedieze pe Gallant pentru că "a cedat presiunii acelor [membri ai FDI] care au ameninţat că vor refuza [să se prezinte la datorie] şi încearcă să oprească reforma importantă".

În mod similar, ministrul israelian al Comunicaţiilor l-a acuzat pe Gallant, că "a dat apă la moară unei lovituri de stat militare".

Totuşi, la doar câteva minute după ce Gallant şi-a încheiat declaraţiile, doi dintre colegii săi din partidul Likud i-au susţinut pledoaria, relatează Haaretz. Unul dintre ei este preşedintele Comisiei pentru securitate şi afaceri externe a Knessetului, iar celălalt este o persoană care îl critică rar pe Netanyahu.

Ministrul israelian al Agriculturii şi un alt membru Likud ar f, de asemenea, în favoarea îngheţării propunerilor legislative. Dacă ar merge atât de departe încât poziţia lor să devină voturi "împotrivă", acest cvartet ar fi suficient pentru a împiedica adoptarea legislaţiei.

Vineri - cu o zi înainte de discursul lui Gallant - Netanyahu a declarat reporterilor:

"Să te predai refuzului [Armatei] este un pericol teribil pentru statul Israel... Ţara nu poate exista fără armată. Nu va exista o naţiune, este foarte simplu. Toate liniile roşii au fost depăşite. Oamenii care erau responsabili de securitatea ţării au adoptat brusc acest cinism".

Gallant a declarat că a împărtăşit în privat opiniile sale lui Netanyahu, cerându-i să amâne publicarea lor. Gallant şi-a anulat planurile de a vorbi joi, dar a spus că acum se simte obligat să transmită mesajul său tuturor israelienilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe