Slovenia plănuieşte să trimită soldaţi în Letonia pentru NATO

Guvernul Sloveniei, membră a NATO, a propus trimiterea a 50 de soldaţi în Letonia ca parte a eforturilor NATO de a mări prezenţa alianţei militare vestice în statele baltice.
Soldaţi sloveni.
Soldaţi sloveni. (Captură Foto)

Oficialii din Ljubljana au declarat joi că trimiterea a 50 de soldaţi în Letonia va fi dezbătută în Parlamentul sloven înaintea adoptării unei decizii finale.

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au exprimat temerile în legătură cu acţiunile tot mai agresive ale Rusiei, în special după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să ajute forţele separatiste în estul Ucrainei într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 care a provocat moartea a aproape 10.000 de persoane.

Toate cele trei state baltice sunt foste republici sovietice care s-au alăturat alianţei NATO în 2004 şi au semnat pacte de apărare bilaterale cu SUA pentru a face mai facilă desfăşurarea de trupe şi echipamente militare.

Desfăşurarea trupelor slovene va face parte din ceea ce NATO numeşte o strategie de consolidare a prezenţei militare în regiune.

“Este o măsură specifică şi totuşi justificată, responsabilă şi proporţionată, din partea alianţei, cu o puternică natură de descurajare şi defensivă, ce a fost adoptată pentru a susţine menţinerea păcii”, a declarat guvernul sloven.

Preşedintele ales american, Donald Trump, a declarat că NATO este “învechit”, ridicând temeri în cele mai estice părţi ale Uniunii Europene în legătură cu angajamentele SUA în acea zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe