Snowden loveşte din nou: Programul NSA de recunoaştere facială strânge milioane de imagini

(Departmentul de Apărare a SUA)

Fostul consultant al Agenţia Naţională de Securitate (NSA), Edward Snowden, acuzat de spionaj, a dezvăluit că NSA strânge un număr impresionant de imagini colectate prin intermediul diverselor sale operaţiuni de supraveghere în scopul utilizării lor în cadrul unor programe sofisticate de recunoaştere facială, relatează New York Times.

Potrivit unor documente secrete din 2011 obţinute de Snowden, NSA a început să fie tot mai interesată de tehnologia de recunoaştere facială în ultimii patru ani, dezvoltând noi programe de software pentru a exploata numeroasele imagini incluse în email-uri, mesaje telefonice, reţele de socializare, videoconferinţe sau alte comunicaţii pe care le interceptau. Fostul consultant susţine că NSA interceptează milioane de imagini pe zi care reprezintă un imens potenţial neexploatat.

Anterior, NSA îşi îndreptase eforturile departe de comunicaţiile scrise şi verbale, însă odată cu trecerea timpului s-a pus tot mai mult accentul pe imaginile faciale, amprentele sau alte elemente de identificare care să o ajute în misiunea sa de urmărire a serviciilor de informaţii.

Spre exemplu, într-o prezentare Power Point din 2011 a agenţiei, sunt câteva poze cu un bărbat neidentificat, care apare în diverse cadre, şi cu barbă şi fără, şi despre care sunt prezentate peste 20 de seturi de informaţii care îl vizează, de la interdicţii de zbor, statusul paşaportului sau vizei sale, până la asociaţi ai acestuia sau suspectaţi de legături teroriste, precum şi comentarii ale informatorilor serviciilor secrete.

Cât despre numărul celor vizaţi, acesta nu este cunoscut, deoarece atât legislaţia federală, cât şi cea statală, nu reglementează explicit protecţia imaginilor faciale. Pe lângă americanii care ar fi fost vizaţi, este posibil ca agenţia de securitate să fi strâns date despre multe persoane din afara SUA care s-au conectat la cablurile de transport, noduri de Internet şi transmisiuni prin satelit.

Astfel de tehnologii nu sunt însă privite cu ochi buni de apărătorii libertăţilor civile, care acuză faptul că aceasta ar putea afecta viaţa privată.

Edward Snowden, sursa scandalului de spionaj, se află în Rusia, unde a primit azil temporar. Avocatul rus al acestuia este cunoscut pentru relaţiile strânse pe care le are cu conducerea de la Kremlin.

Dezvăluirile lui Edward Snowden privind operaţiunile americane de supraveghere sunt văzute tot mai mult ca fiind de un mare ajutor pentru regimul comunist chinez care operează propriul său program de supraveghere internă şi externă. Ele au ajuns în mass media tocmai când preşedintele american Obama zbura către California pentru a se întâlni cu liderul comunist chinez Xi Jinping, unde principalul subiect de pe agenda de discuţii era furtul de secrete americane întreprins de regimul chinez prin spionarea reţelelor de calculatoare.

Impactul a fost atât practic cât şi retoric, susţin criticii, prin expunerea manierei în care îşi desfăşoară activitatea agenţiile americane de informaţii. Potrivit criticilor, Snowden a oferit de asemenea un imens cadou propagandistic Partidului Comunist Chinez, prin îndreptarea atenţiei de la spionajul cibernetic industrial al Beijing-ului către operaţiunile de supraveghere ale Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe