Snowden participă joi la un videochat în direct cu internauţii

Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden.
Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden. (AFPTV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2014

Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden a anunţat un videochat în direct joi, la ora 20.00 GMT, în care fostul spion care a dezvăluit documente secrete va răspunde la întrebările formulate deschis de internauţi, informează joi ziarul El Mundo.

Întrebările vor fi adresate prin intermediul Twitter cu hashtag-ul #AskSnowden, iar chatul va dura o ură şi va putea fi urmărit live, la adresa - http://freesnowden.is/asksnowden.html.

Va fi primul chat în direct al lui Snowden din iunie 2013 şi îi va servi fostului agent pentru a răspunde public la recentul discurs al preşedintelui SUA, Barack Obama, în care acesta a anunţat o reformă a serviciilor secrete americane şi în care a dat asigurări că, atât timp cât va fi la Casa Albă, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor aliate nu vor fi spionaţi, decât în caz de necesitate şi cu autorizaţie expresă. El a confirmat totodată şi că nu vor avea loc schimbări serioase referitor la gestionarea şi colectarea masivă de informaţii (Big Data).

Cu această nouă provocare, asupra lui Snowden planează un mare pericol. Avocatul său, Anatoli Kucerena, recunoaşte că Snowden primeşte ameninţări cu moartea 'potenţiale' şi 'implicite' şi se pregăteşte să ceară autorităţilor ruse un dispozitiv special de protecţie.

'Suntem îngrijoraţi de situaţia din jurul lui Edward', a declarat avocatul cu prilejul unei conferinţe de presă în care a criticat declaraţiile atribuite unor funcţionari americani, între care menţionează afirmaţiile unui presupus membru al serviciilor secrete ce descrie în detaliu cum ar putea fi asasinat Snowden.

La acestea se adaugă un articol publicat pe portalul de ştiri 'Buzzfeed', în careun purtător de cuvânt al Pentagonului dădea asigurări că i-ar 'plăcea să-i tragă un glonţ în cap' lui Snowden. SUA au emis un mandat de căutare şi prindere şi au solicitat oficial tuturor ţărilor prietene, care l-ar putea primi pe Snowden, să-l extrădeze pentru a-l aduce în justiţie.

Totuşi, experţii cred că Administraţia SUA nu este cu adevărat interesată să se ajungă la un proces în care ar ieşi la lumină şi alte informaţii secrete, dacă avocaţii lui Snowden vor încerca să probeze operaţiunile pe care el le-a expus ca ilegale.

Un proces cu juraţi, cum ar cere cazul, ar fi extrem de incomod pentru guvern şi ar putea fi în avantajul lui Snowden. 'Nu încape îndoială că ar face apel la Primul Amendament (care protejează libertatea de expresie) pentru a justifica ceea ce a făcut, invocând interesul publicului în dezvăluirile sale şi respectarea valorilor democratice', recunoaşte David Pozen, fost consilier juridic al Departamentului de Stat al SUA.

Reprezentantul legal al lui Snowden în SUA, Ben Wozner, de la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile, consideră că 'guvernul nu va permite ca un complet de judecată să asculte argumentele lui Snowden'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor