Snowden şi China: A fost bine cât a durat

Un ecran TV prezintă o ştire despre Edward Snowden, un fost angajat CIA care a făcut publice documente secrete despre programele de supraveghere ale SUA, la un mall din Hong Kong, 23 iunie 2013
Un ecran TV prezintă o ştire despre Edward Snowden, un fost angajat CIA care a făcut publice documente secrete despre programele de supraveghere ale SUA, la un mall din Hong Kong, 23 iunie 2013 (AP Photo / Vincent Yu)

Înainte ca autorităţile chineze să îl lase pe Edward Snowden, fostul contractor NSA (n.t. National Security Agency) să plece din Hong Kong, ei s-au asigurat că au obţinut toate informaţiile pe care le-a avut.

O maşină separată i-a cărat bagajele la aeroportul din Hong Kong pentru zborul său către Rusia, conform senatoarei Dianne Feinstein, preşedinta Comitetului Select al Senatului pentru Securitatea Informaţiei, care a vorbit pentru programul de televiziune “Face the Nation” al CBS, Duminică.

Având în vedere manevrabilitatea liberă a agenţiilor pentru securitatea informaţiei a Republicii Populare Chineze din Hong Kong, şi interesul puternic pe care îl are Republica Populară Chineză asupra informaţiilor pe care le deţine Snowden, este mai mult ca probabil că orice informaţie pe care a avut-o acesta pe computer, a căzut în mâinile RPC.

Doi agenţi din serviciile secrete occidentali au spus măcar atât ziarului The New York Times: că agenţii secreţi ai RPC au golit mai mult ca probabil tot conţinutul celor patru laptop-uri-uri ale lui Snowden.

Înainte de plecare, Hong Kong a primit o cerere de extrădare de la Statele Unite, pe care aceştia au refuzat s-o ducă la îndeplinire după ce au spus că nu a fost completată corect. Această sfidare a fost văzută, inclusiv de către politicienii SUA, ca înfigerea unui deget în ochiul Americii.

“Cred că este o surpriză foarte mare”, a spus Senatorul Feinstein. “Eu chiar credeam că o să-l extrădeze către Statele Unite, China văzând această oportunitate de a îmbunătăţi relaţiile.”

Casa Albă, care este de obicei mult mai reţinută în remarcile publice despre RPC, a exprimat un sentiment asemănător.

“Noi nu credem pur si simplu că aceasta a fost o decizie tehnică a unui oficial al biroului de imigrări din Hong Kong,” a spus secretarul de presă Jay Carney către reporteri la o întâlnire de presă pe 24 Iunie. “Aceasta a fost alegerea deliberată a guvernului de a elibera un fugar în ciuda unui mandat de arestare valid, şi această decizie are un impact negativ asupra relaţiei S.U.A – China.”

Carney a continuat: “Statul chinez a subliniat importanţa construirii de încredere reciprocă. Şi noi credem că ei au pus o stavilă serioasă în calea realizării acestui deziderat. Dacă nu putem conta pe ei să-şi onoreze obligaţiile legale de extrădare, atunci este o problemă. Şi acesta este un punct pe care îl vom exprima către ei foarte direct.”

Snowden a zburat către Moscova pe 23 iunie, unde se crede că va rămâne. Este mai mult ca probabil că şi Ruşii se vor crede benefeciarii a orice fel de informaţie ar avea.

Declaraţiile oficiale ale S.U.A de la sosirea lui au cerut Rusiei să îl aresteze pe Snowden şi să-l trimită în Statele Unite, dar probabilitatea ca aceasta să se conformze este mică .

Pentru regimul Chinez, trimiterea lui Snowden la ruşi este una din cele mai şirete metode de a se juca cu situaţia, conform lui Shi Cangshan, un analist independent al Partidului Comunist Chinez şi al politicilor sale, din Washington, D.C.

“Xi Jinping tocmai a terminat două zile de întâlniri informale cu Preşedintele Obama,” a spus Shi într-un interviu telefonic. “Ar fi avut un mare impact asupra relaţiilor dintre cele două naţiuni dacă acest incident s-ar fi intensificat, şi Xi Jinping urăşte ca asta să se întâmple.”

“Incidentul Snowden ar putea să ducă de râpă tot ce a obţinut el din această călătorie în California .”

Înloc să îl trimită pe Snowden înapoi în Statele Unite – ceea ce ar fi fost văzut ca un semn de slăbiciune şi ar fi descurajat alţi dezertori pe viitor – trimiterea lui către altă ţară a fost “cea mai mică bătaie de cap”, a spus Shi.

“De fapt, Partidul Comunist Chinez nu prea îndrăzneşte să îi provoace pe Americani.” Şi Statele Unite este conştientă de asta, a adăugat Shi. “De aceea Washington pune accent întotdeauna pe ‘diplomaţia de faţadă’, însemnând că trebuie să laşi China să îşi câştige o bună imagine pe cât de mult posibil, iar în schimb, ei iţi vor returna ceva substanţial.”

În acest caz totuşi, RPC a lăsat Washingtonul cu imaginea şifonată. În timpul unui episod anterior de dezertare cu mize mari, aproape de începutul anului 2012, când Wang Lijun, şeful poliţiei oraşului sud-vestic Chongqing, s-a refugiat în consulatul Statelor Unite din apropiere, Americanii l-au lăsat să plece după o scurtă întrevedere.

Se crede că Snowden a aterizat la aeroportul din Sheremetyevo din Moscova pe 23 Iunie – în drum către o altă ţară, nealiată cu Statele Unite, cum ar fi Ecuador sau Venezuela – dar nimeni nu l-a văzut acolo. Se pune întrebarea, a mai ajuns el de fapt?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii