Societatea civilă din Moldova: Toţi judecătorii constituţionali să demisioneze

Ultimele hotărâri ale Curţii Constituţionale au fost adoptate fără audieri şi consultarea autorităţilor. Niciun judecător independent nu poate anula un act pe care nu îl are în faţă, atenţionează ONG-urile din R. Moldova.
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (constcourt.md)

Peste 80 de ONG-uri din Republica Moldova au solicitat Curţii Constituţionale (CCM) să-şi revizuiască urgent hotărârile adoptate în 7, 8 şi 9 iunie şi să revină la legalitate. Totodată, în scopul restabilirii încrederii în instituţie şi stabilizarea situaţiei din ţară, acestea au cerut ca toţi judecătorii constituţionali să demisioneze. „Suntem consternaţi de modul în care a acţionat Curtea Constituţională pe 7, 8 şi 9 iunie 2019.”

„Comportamentul Curţii Constituţionale din 7, 8 şi 9 iunie confirmă că aceasta şi-a compromis rolul constituţional, acţionând exclusiv în interesul unui partid politic. Hotărârile au fost emise în mai puţin de o oră de la adoptarea actelor Parlamentului, care încă nu fusese semnate şi publicate. Niciun judecător independent nu poate anula un act pe care nu îl are în faţă. Mai mult, hotărârile Curţii Constituţionale din 8 iunie au fost adoptate fără audieri şi fără consultarea autorităţilor, cerinţe impuse chiar de Codul Jurisdicţiei”, se arată într-o declaraţie a organizaţiilor neguvernamentale.

ONG-urile au recunoscut ca fiind legitimă activitatea Parlamentului de legislatura a X-a, inclusiv din 8 iunie, solicitând conducătorilor autorităţilor publice centrale şi locale, tuturor funcţionarilor şi angajaţilor publici recunoaşterea legitimităţii Legislativului şi a Guvernului investit sâmbătă şi colaborarea cu autorităţile legal constituite ale R. Moldova în vederea bunei guvernări, detensionarea situaţiei şi respectarea voinţei poporului exprimată la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

În concluzie, reprezentanţii societăţii civile au recomandat cetăţenilor R. Moldova să dea dovadă de calm, să renunţe la discursul de ură şi instigare la violenţă, iar partenerilor internaţionali le-au solicitat colaborarea cu autorităţile legal constituite ale R. Moldova în vederea restabilirii dialogului politic, detensionarea situaţiei şi respectarea voinţei poporului exprimată la ultimele alegeri parlamentare.