Societatea civilă din RM: Socialiştii şi Partidul Şor să renunţe la transformarea diplomaţilor europeni în ţinte politice

„Suveranitatea” este preocuparea preferată a politicienilor avizi de putere, care nu vor ca abuzurile lor să fie sancţionate de nimeni, astfel vor să semene frica şi neîncrederea, afirmă ONG-urile.
Peter Michalko, ambasadorul UE la Chişinău
Peter Michalko, ambasadorul UE la Chişinău (gov.md)

Platforma Naţională a Societăţii Civile din Parteneriatul Estic şi-a exprimat solidaritatea cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko şi a solicitat partidelor politice să renunţe la transformarea diplomaţilor europeni în ţinte politice, concentrându-se pe găsirea unor soluţii democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetăţenilor.

Cele 95 de asociaţii semnatare ale unei declaraţii menţionează că PSRM şi Partidul Şor reproşează diplomatului european diverse luări de poziţie pe care acesta le-a avut şi invocă o aşa-zisă încălcare a „suveranităţii” R. Moldova. În realitate însă, ar fi vorba de o diversiune a partidelor care par mai degrabă preocupate să-şi asigure o putere suverană de a controla instituţiile statului, în pofida faptului că au pierdut sprijinul electoratului.

În opinia semnatarilor, suveranitatea nu este afectată de Ambasadorul UE, care declară că au fost abateri de la angajamentele pentru reformă pe care R. Moldova le-a asumat oficial în Acordul de Asociere cu UE, ci chiar de către cei care promovează astfel de demersuri. Astfel, Curtea Constituţională a stabilit neconstituţionalitatea unuia dintre proiectele de lege adoptate în decembrie 2020 de majoritatea formată din PSRM, Partidul Şor şi grupul „Pentru Moldova”, care a încălcat procedurile legale şi de transparenţă decizională.

„Suveranitatea” este preocuparea preferată a politicienilor avizi de putere, care nu vor ca abuzurile lor să fie sancţionate sau criticate de nimeni, fie din interiorul ţării, fie din exterior, şi care vor astfel să semene frica şi neîncrederea printre cetăţeni, consideră Platforma Naţională a Societăţii Civile din Parteneriatul Estic.

Totodată, asociaţiile neguvernamentale au subliniat că Partidul Şor, prin deputatul-fugar Ilan Şor, şi Partidul Socialiştilor au lansat atacuri la adresa lui Peter Michalko, pentru a distrage atenţia de la manevrele nedemocratice şi neconstituţionale pe care le fac pentru a-şi conserva puterea după pierderea alegerilor prezidenţiale de către Igor Dodon.

Colaborarea cu UE şi respectarea normelor şi valorilor europene consolidează de fapt suveranitatea Republicii Moldova şi dezvoltarea ei economică, socială şi democratică, a ţinut să noteze Platforma Naţională a Societăţii Civile din Parteneriatul Estic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe