Sofia îl arestează pe oponentul lui Putin, Nikolai Kobliakov

Proteste în Sofia - 10 martie 2013.
Proteste în Sofia - 10 martie 2013. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

O instanţă de judecată din Sofia a hotărât ca omul de afaceri ruso-francez Nikolai Kobliakov să fie pus sub arest la domiciliu. Decizia judecătoriei survine după ce Moscova a trimis autorităţilor bulgare o cerere de extrădare pe numele lui Kobliakov.

Kobliakov a fost reţinut pe aeroportul Sofia, chiar înainte să intre pe teritoriul bulgar, pe 31 iulie.

Omul de afaceri este unul dintre şefii organizaţiei pentru drepturile omului Russie-Libertes cu sediul în Franţa, unde trăieşte în exil după ce a plecat din Rusia în 2010.

Moscova a emis un mandat de arestare pe numele său în 2013, procurorii acuzându-l că a obţinut drepturile de a colecta profiturile unei entităţi franceze într-o manieră frauduloasă. Procurorii susţin că acesta a reuşit, împreună cu alte persoane, să colecteze aproximativ 1,2 milioane de la o companie.

Avocatul său bulgar, Bilyana Kotsakova, susţine însă că acuzaţiile împotriva acestuia sunt vagi şi că nu se precizează destul de clar care este ilegalitatea comisă, şi că acţiunile Moscovei împotriva sa sunt motivate politic.

Kobliakov s-a declarat dispus să-şi ofere sprijinul autorităţilor bulgare.

Websiteul Dnevnik.bg l-a citat spunând că ”regimul împotriva căruia luptă ... este o ameninţare reală la adresa întregii Europe”.