Soldaţii germani de la baza aeriană turcă Incirlik “pregătiţi pentru un transfer”

Din cauza deciziei Turciei de a bloca vizitele parlamentarilor germani la baza aeriană Incirlik, Sigmar Gabriel a declarat că Berlinul va începe în curând procesul căutării unei alte locaţii pentru soldaţii săi. Ministrul german al Apărării a indicat Iordania ca o posibilă alternativă.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia. (Getty Images)

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat luni că Turcia va continua să nu permită parlamentarilor germani să viziteze baza aeriană strategică turcă Incirlik.

“Pe moment, o vizită la baza NATO din Konya este posibilă, dar nu şi la Incirlik”, a declarat Cavusoglu în timpul unei conferinţe de presă comune ce a avut loc luni în Ankara împreună cu omologul său german Sigmar Gabriel.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat tot luni că soldaţii de la Incirlik vor fi mutaţi la o bază din Iordania.

“Este inacceptabil ca deputaţii noştri să nu poată vizita soldaţii [germani]. Suntem pregătiţi pentru un transfer”, a susţinut ea, adăugând că o “alternativă comparabilă” a fost identificată la baza aeriană Azraq din Iordania. Von der Leyen a mai precizat că Regele Abdullah al Iordaniei susţine potenţiala mişcare.

Cabinetul german va discuta şi va decide miercuri în ceea ce priveşte un eventual transfer, a mai declarat von der Leyen.

“Incirlik este o bază aeriană potrivită pentru lupta împotriva Statului Islamic, dar nu putem accepta faptul că nu ni se permite să ne vizităm soldaţii”, a adăugat ministrul german al Apărării.

Germania are peste 250 de soldaţi staţionaţi la Incirlik. Ei operează avioane de luptă Tornado pentru a efectua misiuni de supraveghere deasupra Siriei şi zboruri de realimentare pentru naţiunile partenere în coaliţia condusă de SUA ce luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Luna trecută, Ankara nu a permis ca o delegaţie oficială germană să viziteze baza Incirlik, aceasta fiind cea de-a doua interdicţie impusă de Turcia. Oficialii turci au declarat că acţiunea lor este un răspuns la fasptul că Germania a acordat azil unor soldaţi turci acuzaţi de participare la puciul eşuat ce a avut loc în Turcia în iulie 2016.

“Nu dorim să vedem că membrii ai FETO primesc adăpost în Germania”, a mai precizat Cavusoglu. Prin FETO oficialul turc a făcut referire la susţinătorii clericului musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA şi care a fost acuzat de Ankara de orchestrarea loviturii de stat eşuate de anul trecut.

“Trebuie să transferăm soldaţii germani”

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că decizia Turciei înseamnă efectiv că Berlinul va trebui să îşi retragă soldaţii de la baza aeriană Incirlik.

“Turcia a exprimat clar că, din motive interne, nu poate aproba vizite pentru toţi parlamentarii”, a adăugat Gabriel.

“Regret acest lucru, dar Turcia trebuie să înţeleagă că, din motive politice interne, trebuie să transferăm soldaţii germani de la Incirlik. ... În această situaţie, Bundestagul va cere guvernului să găsească o altă locaţie pentru soldaţii germani de la Incirlik”, a mai afirmat ministrul de Externe.

Unii analişti au avertizat în legătură cu efectul negativ pe care l-ar putea avea retragerea soldaţilor de la Incirlik asupra operaţiunii viitoare de recapturare a oraşului sirian Raqqa, capitala de facto a jihadiştilor din Statul Islamic.