Somniferele fac mai mult rău decât bine

Din cele 4,336 de persoane subiecţi ai studiului Ambien, au existat 265 de decese, comparativ cu 295 de decese printre cele 23,671 de persoane în afara Ambien.
Din cele 4,336 de persoane subiecţi ai studiului Ambien, au existat 265 de decese, comparativ cu 295 de decese printre cele 23,671 de persoane în afara Ambien. (Tim Boyle / Getty Images)

Pe măsură ce lumea industrializată se bazează din ce în ce mai mult pe somnifere, noi informaţii sugerează că acestea nu sunt atât de sigure cum se credea anterior.

Medicamente ca Ambien, Lunesta şi Sonata; medicamente mai vechi, cum ar fi Valium şi barbiturice; şi chiar sedativele şi antihistaminicele au fost legate de o creştere de trei ori a posibilităţii de deces, susţin cercetătorii în numărul de pe 27 februarie 2012 al British Medical Journal (BMJ).

Unele dintre decese au rezultat dintr-o "creştere semnificativă a incidenţei de cancer" au relatat cercetătorii. Subiecţii nu aveau boli pre-existente.

Somniferele nu au fost niciodată create de Big Pharma cu cele mai bune intenţii. În anii 1960, barbituricele au fost imortalizate de moartea lui Marilyn Monroe şi de filmul Valea Păpuşilor din 1967.

În 1993, somniferul Halcion a fost interzis în Marea Britanie şi în alte ţări pentru că provoacă amnezie, paranoia, depresie, halucinaţii şi violenţă în rândul utilizatorilor. Călătorii se găseau de cealaltă parte a Oceanului Atlantic şi nu îşi aminteau când s-au urcat în avion.

În 2001, la o şedinţă a FDA/Consiliului de Securitate Naţională a Transporturilor, despre o pastilă similară, Dalmane, s-a declarat că ar "creşte riscul de accidente cu de peste cinci ori faţă de normal".

Aceasta punea mai multe riscuri transportului. Cine din Statele Unite îl poate uita pe Patrick Kennedy, fostul reprezentant al Rhode Island, care conducea spre Capitol Hill în 2006 pentru a "vota" la ora 2:45 a.m. în timp ce lua Ambien şi alte medicamente, şi care a avut accident rutier?

Oficialii de aplicare a legii au raportat că numărul accidentelor rutiere a crescut de când Ambien a devenit popular. Unii şoferi nu erau conştienţi de faptul că ofiţerii de poliţie îi arestau.

La scurtă vreme FDA a emis avertismente cu privire la astfel de pierderi aparente ale conştiinţei legate de somnifere.

La scurtă vreme FDA a emis avertismente cu privire la astfel de pierderi aparente ale conştiinţei legate de somnifere, pentru Ambien şi alte 12 pastile de dormit – care se încadrau la "comportamente complexe legate de somn" care pot include "conducerea în timpul somnului, efectuarea de convorbiri telefonice şi pregătirea şi consumul de alimente (în timpul somnului)." Sanofi-Aventis, producătorul Ambien, a fost nevoit să publice anunţuri în care spuneau oamenilor că, dacă vor să ia Ambien, să se bage în pat şi să rămână acolo.

În studiul BMJ, din cei 4.336 de oameni care au luat Ambien, au murit 265, comparativ cu 295 de decese în rândul celor 23.671 de oameni care nu luau Ambien.

Pastilele de dormit, cum ar fi Ambien, Lunesta, Sonata şi Rozerem reduc timpul de adormire cu 18 minute, potrivit unui studiu guvernamental major. Cu toate acestea, ele au fost o mină de aur pentru Big Pharma, datorită publicităţii direct la consumator (DTC).

Toata lumea doarme sau se uită la televizor atunci când nu pot dormi. În documentele FDA, Rozerem nu funcţiona mai bine decât un placebo, dar vânzările sale au urcat cu 60 de procente datorită publicităţii DTC, a raportat New York Times.

Pentru a creşte piaţa insomniei, Pharma a lansat subcategorii, aşa cum a făcut-o cu diferite tipuri de depresii. Se putea să aveţi insomnie cronică, acută, tranzitorie, iniţială sau cu debut întârziat.

Puteaţi de asemenea să aveţi insomnie la mijlocul nopţii, dimineaţa devreme sau legată de menopauză, sau chiar un somn neodihnitor. Dar dacă cercetări ulterioare vor confirma constatările BMJ, îndurarea minutelor de dinaintea adormirii ar putea fi mai bune pentru sănătatea dvs decât a lua o pastilă.