Sondaj: 6 din 10 români refuză vaccinarea anti-Covid. Intenţia de vaccinare a ajuns la 40% comparativ cu luna ianuarie

(Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images)

Un sondaj realizat de Reveal Marketing Research (RMR) la începutul lunii octombrie arată că şase din zece români nu intenţionează să se vaccineze anti-Covid, 68% dintre aceştia fiind tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, relatează Hotnews.ro. Sondajul a mai stabilit că intenţia de vaccinare este de 40%, comparativ cu luna ianuarie a acestui an, când un alt sondaj realizat de RMR a arătat că doar 36% dintre români erau hotărâţi să se vaccineze anti-Covid.

Studiul RMR a fost realizat pe baza a 1.012 interviuri CAWI (colectare online), pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban/rural. Datele au fost colectate în perioada 6-10 octombrie.

Datele obţinute de RMR ilustrează faptul că românii care au ales să se vaccineze ar fi făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

Potrivit sursei citate, respondenţii cu vârste de peste 55 de ani s-au vaccinat în cel mai mare procent (70%), motivul invocat fiind vârsta. De asemenea, 66% dintre respondenţii care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt din mediul rural.

Sondajul a mai descoperit că 60% dintre respondenţi au ales să se vaccineze şi din dorinţa de a-i proteja pe cei din jurul lor.

Alte motive pentru vaccinare, potrivit participanţilor la studiu, includ socializarea în condiţii normale, călătoriile şi mersul în vacanţe, dorinţa de a se simţi relaxaţi şi liniştiţi sau posibilitatea de a-şi vizita părinţii fără teamă (32%).

În acelaşi timp, 57% dintre femeile intervievate au susţinut că nu vor să se vaccineze din cauza reacţiilor adverse, în timp ce un număr mare dintre respondenţi consideră că este mai bine să se imunizeze prin alte metode decât vaccinarea.

În ceea ce priveşte incertitudinea românilor referitor la vaccinare, aceasta are legătură cu eficienţa vaccinurilor (46%), siguranţa prezentată de acestea (58%) şi reacţiile adverse asociate vaccinurilor anti-Covid (53%).