Sony difuzează filmul “The Interview” în ziua de Crăciun, dar limitat


Afişul filmului “The Interview” în care joacă Seth Rogen şi James Franco.
Afişul filmului “The Interview” în care joacă Seth Rogen şi James Franco. (Christopher Polk/Getty Images)

Controversata comedie The Interview va fi difuzată în ziua de Crăciun, deşi iniţial Sony Pictures anunţase că va retrage filmul în urma unui atac cibernetic de amploare asupra companiei.

Sony a organizat marţi o conferinţă cu patronii de cinematografe şi le-a dat undă verde pentru a difuza filmul într-un număr limitat de cinematografe independente. Decizia a fost luată după ce preşedintele Barack Obama a declarat că Sony a făcut o greşeală retrăgând filmul după un atac cibernetic considerat de guvernul american ca fiind organizat de Coreea de Nord.

“Nu renunţasem la ideea difuzării filmului şi suntem încântaţi că acesta va fi prezentat într-un număr limitat de cinematografe în ziua de Crăciun”, a declarat marţi Michael Lynton, preşedinte şi directorul executiv al Sony Pictures Entertainment. Acesta a mai afirmat că Sony explorează alte moduri de a distribui filmele “pentru un public cât mai mare posibil.”

Sony a fost subiectul unui atac cibernetic masiv şi stânjenitor coordonat de un grup care îşi spune Gardienii Păcii (GOP). Hackerii au publicat un număr mare de emailuri personale ale directorilor Sony precum şi detalii personale compromiţătoare ale unui număr de 47.000 de angajaţi sau foşti angajaţi.

Filmul The Interview, în care joacă Seth Rogen si James Franco, descrie un complot pentru asasinarea dictatorului nord-coreean Kim Jong-un şi a atras critici din partea regimului nord-coreean.

Pelicula a fost retrasă săptămâna trecută după ce GOP a emis o ameninţare împotriva celor care merg la cinematografe să vadă filmul. “Lumea va fi înfricoşată”, scria în mesaj. “Aduceţi-va aminte de 11 septembrie 2001.”

Departamentul american al Securităţii Interne a raportat ulterior că “nu există informaţii credibile care să indice un complot activ împotriva cinematografelor din Statele Unite.”

Vinerea trecută, Obama a declarat că Sony nu ar fi trebuit să cedeze în faţa ameninţărilor. “Nu putem să avem o societate în care un anumit dictator dintr-un anumit loc să impună cenzură aici în Statele Unite deoarece, dacă cineva este capabil să intimideze cetăţenii pentru un film satiric, imaginaţi-va ce ar începe să facă dacă ar vedea un documentar sau ştiri care nu sunt pe placul lor”, a declarat preşedintele.

Casa Albă a aplaudat marţi schimbarea deciziei Sony. Statele Unite sunt “o ţară care crede în libertatea de exprimare şi în dreptul la exprimarea artistică”, a declarat Eric Schultz, purtător de cuvânt pentru Casa Albă. “Decizia luată de Sony şi cinematografe vor permite oamenilor să ajungă la propriile lor concluzii în privinţa filmului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe