Sorin Ioniţă: ”Achiziţiile publice sunt o chestiune de compromis” (video)

Sorin Ioniţă
Sorin Ioniţă (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”Drumurile şi autostrăzile eşuează câteodată în România pentru că se merge pe costul cel mai mic, pe soluţii ieftine, dar proaste. Legea veche împingea către criteriul costului cel mai redus iar funcţionarii de teamă că legea nu-i acoperă au vrut să meargă la sigur. Astfel se blochează în proceduri proiectele mari”, a susţinut preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, în cadrul dezbaterii ”Legi noi pentru o piaţă de 15 miliarde euro ACHIZIŢIILE PUBLICE în România”, organizate astăzi de EFOR şi Freedom House.

În opinia expertului în administraţie publică, achiziţiile publice sunt o chestiune de compromis, iar ”câteodată procedurile rigide împiedică un rezultat de bună calitate”. Sorin Ioniţă a explicat opţiunea funcţionarilor pentru criteriul costului cel mai redus prin teama că ar putea ajunge în vizorul instituţiilor de cercetare penală. Astfel s-ar explica şi blocarea marilor proiecte de transport în proceduri şi absorbţia slabă a fondurilor europene.

Prin noua legislaţie în materie de achiziţii publice, marja de manevră managerială va fi crescută, dar expertul EFOR consideră că este nevoie de o monitorizare mai bună a marilor proiecte. ”La opt ani de la integrarea în UE, mă întreb de ce nu putem avea pentru fiecare proiect mare de transport şi de mediu câte o pagină de web care să raporteze execuţia fizică a acestuia”, a explicat Sorin Ioniţă, arătând că informaţiile online despre aceste proiecte sunt neactualizate. În opinia sa, transparentizarea şi monitorizarea atât a statului cât şi a companiilor este necomfortabilă, dar este foarte importantă.

Pe de altă parte, directorul EFOR a ridicat şi problema alocărilor de la centru pentru autorităţile locale şi judeţene, arătând că ”se cheltuie foarte mulţi bani care se duc de la Ministere către primării şi Consilii Judeţene, fără criterii clare şi total netransparent”. Ioniţă consideră că alocările intraguvernamentale trebuie privite ca parte a achiziţiilor publice şi din perspectiva concurenţei. ”Trebuie extinsă filosofia achiziţiilor publice la alocările intraguvernamentale şi create criterii clare ex-ante pentru alocarea acestor bani. În plus, vrem să fie şi puţină competiţie între instituţii pentru banii naţionali”, a concluzionat Sorin Ioniţă, amintind că există sprijinul Comisiei Europene pentru acest demers.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.