Soros, de părere că Brexitul a dezlănţuit o criză financiară similară cu cea din 2008

În ciuda redresării pieţelor în prima parte a săptămânii, unul dintre cei mai importanţi investitori avansează mai departe teoria că Brexitul a dezlănţuit criza globală
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Deşi pieţele se redresaseră deja în prima parte a săptămânii, adresându-se joi Parlamentului European în Bruxelles, investitorul miliardar George Soros a făcut o nouă serie de declaraţii dramatice referitoare la Brexit.

După ce în weekend a discutat despre “dezintegrarea inevitabilă” a Uniunii Europene, Soros a declarat joi că decizia Marii Britanii de a părăsi UE (Brexit) “a dezlănţuit” o criză pe pieţele financiare similară cu criza financiară globală din 2007 şi 2008.

“[Această criză] se desfăşura deja, foarte lent, dar Brexitul o va accelera. Este posibil ca [Brexitul] să consolideze tendinţele deflaţioniste care erau deja prevalente”, a precizat joi Soros.

Miliardarul, în vârstă de 85 de ani, a declarat Parlamentului European că este responsabilitatea acestuia să nu permită o dezintegrare fără a utiliza toate resursele de care dispune pentru a opri acest lucru. Soros, susţinând că UE se află în pericol de moarte, a propus ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) să fie plasat sub controlul total al Parlamentului European (fără a le da voie membrilor să aibă vreun cuvânt spus) pentru a permite o extensie a utilizării sale pentru lucruri precum o schemă europeană a şomajului.

Mai mult, Soros a cerut ca UE să emită obligaţiuni pentru a crea fonduri care îi vor permită să “răspundă la urgenţele naţionale”; o astfel de urgenţă constând în faptul că sistemul bancar european va fi acum “testat în mod serios”.

De-a lungul istoriei guvernele au emis obligaţiuni pentru a răspunde la astfel de urgenţe.

Discutând despre criza care a cuprins UE după Brexit, Soros a declarat că ceea ce era înainte ipotetic a devenit acum real. “Lira sterlină a scăzut, Scoţia a ameninţat că se va separa [de Marea Britanie] şi unii dintre cei care au susţinut campania Leave (pro-Brexit) au început să realizeze viitorul sumbru pe care îl vor înfrunta atât ei cât şi ţara lor.

Soros şi-a terminat discursul discutând despre Germania, susţinând că “datorită politicilor fiscale restrictive, aceasta trebuie să acţioneze acum într-un ritm lent. Ortodoxia legiuitorilor germani stă în calea singurului răspuns eficient: un buget al zonei euro care ar putea adopta politici contra-ciclice”.

Soros s-a numărat printre cei mai bogaţi 400 de oameni ai lumi care au pierdut 127 miliarde de dolari după Brexit, pierderi care au fost în mare parte acoperite ca urmare a unei intervenţii bancare centrale.