Soţia actorului George Clooney luptă pentru eliberarea unui fost preşedinte al Maldivelor

Amal Clooney
Amal Clooney (Getty Images)

Avocata internaţională pentru drepturile omului Amal Clooney a sosit luni în Male pentru a încerca să obţină eliberarea fostului preşedinte al Maldivelor, Mohamed Nasheed, care a fost condamnat pentru terorism într-un caz criticat pe plan internaţional, conform Business Insider.

Nasheed, primul lider al Maldivelor ales pe cale democratică, a fost alungat de la putere în 2012 pentru ordonarea arestării unui judecător. El serveşte în prezent o sentinţă de 13 ani de închisoare după un proces rapid desfăşurat în luna martie.

ONU, SUA şi diverse grupuri pentru drepturile omului susţin că guvernul preşedintelui Abdullah Yameen nu a respectat procedura juridică potrivită, adăugând că acest caz împotriva lui Nasheed este motivat politic.

Clooney, care este măritată cu actorul George Clooney, se va întâlni cu Nasheed într-o închisoare de maximă securitate pe insula Maafushi, unde a fost dus în 23 august. Anterior el s-a aflat sub arest la domiciliu.

„Nasheed, care a luptat din greu pentru a promova drepturile omului şi democraţia în această ţară, este acum un prizonier politic aici – unul dintre mulţi alţii, din păcate”, a declarat Clooney reporterilor.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad Al-Hussein a cerut săptămâna trecută ca guvernul lui Yameen să îl elibereze pe Nasheed.

El a cerut, de asemenea, o reevaluare a proceselor penale desfăşurate împotriva celor câteva sute de susţinători ai partidului lui Nasheed care au fost arestaţi în timpul şi după protestele desfăşurate în luna mai în Insulele Maldive, o ţară insulară din Oceanul Indian care este populară în rândul turiştilor străini.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.