Spălare pe creier. China dă o lege pentru a obliga copiii şi părinţii să accepte istoria aşa cum o prezintă partidul comunist

Elevi chinezi la o serbare şcolară în stil comunist, în China
Elevi chinezi la o serbare şcolară în stil comunist, în China (Pixabay.com)

Legislativul naţional al Chinei a adoptat marţi o lege menită să "consolideze" educaţia patriotică a copiilor şi familiilor, pentru a contracara provocări precum "nihilismul istoric" şi pentru a proteja "unitatea naţională", transmite Reuters, citând presa de stat.

Legea privind educaţia patriotică oferă o garanţie legală pentru desfăşurarea educaţiei patriotice, a relatat agenţia de ştiri Xinhua, susţinută de stat, adăugând că unii oameni "nu ştiu ce este patriotismul".

"Nihilismul istoric" este o expresie folosită în China pentru a descrie îndoiala şi scepticismul publicului cu privire la descrierea evenimentelor din trecut de către Partidul Comunist Chinez.

Legea, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, subliniază responsabilităţile departamentelor guvernamentale centrale şi locale, precum şi în şcoli şi pentru familii.

"În timp ce este promulgată pentru a promova patriotismul, legea subliniază necesitatea de a fi raţionali, incluzivi şi deschişi la minte, de a deschide ţara mai larg către lume şi de a îmbrăţişa alte civilizaţii", a precizat Xinhua.

Legea impune ca educaţia patriotică să respecte "istoria şi tradiţiile culturale ale altor ţări şi să se inspire din toate realizările remarcabile ale civilizaţiei umane", a precizat aceasta.

Legea are, de asemenea, măsuri specifice pentru diferite grupuri de persoane, inclusiv funcţionari guvernamentali, angajaţi, săteni şi rezidenţi din regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, precum şi din Taiwan, a precizat China Daily, susţinută de stat.