Spania raportează primul caz european al virusului Zika la o femeie însărcinată

Autorităţile spaniole au declarat că o femeie însărcinată sosită recent din Columbia a fost infectată cu virusul Zika. Este primul astfel de caz raportat în Europa.
Un copil născut în Brazilia la începutul lui 2016, suferind de microcefalie. S-a constatat o legătură strânsă între virusul Zika şi această boală.
Un copil născut în Brazilia la începutul lui 2016, suferind de microcefalie. S-a constatat o legătură strânsă între virusul Zika şi această boală. (Captură Foto)

Epidemia continuă provocată de virusul Zika a luat o nouă turnură joi, după ce oficialii spanioli au anunţat că una dintre cele şapte persoane infectate cu respectivul virus este o femeie însărcinată.

“Unul dintre pacienţii diagnosticaţi în Catalonia este o femeie însărcinată, care a prezentat simptome după ce a revenit dintr-o călătorie în Columbia”, a susţinut Ministerul Sănătăţii într-o declaraţie.

Oficialii au precizat că femeia este sub supraveghere medicală în prezent şi că starea ei este stabilă.

În plus, ministerul a declarat că numărul de cazuri de infecţie cu Zika nu reprezintă până acum un risc serios pentru o epidemie în Spania, conform Deutsche Welle.

Noi măsuri de precauţie

Rapoartele din Spania au fost publicate în aceeaşi zi în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sfătuit ţările din întreaga lume să nu accepte donaţii de sânge de la oameni care au călătorit în ţările afectate, a raportat agenţia de ştiri AFP.

Atât Canada cât şi Marea Britanie au declarat că persoanele care se reîntorc din acele ţări vor trebui să aştepte o anumită perioadă de timp înainte să poată dona sânge.

S-a constatat o legătură strânsă între virusul Zika şi microcefalie, un defect de naştere care face ca bebeluşii să se nască cu creiere anormal de mici şi retard mintal. Deşi nu a fost dovedită încă o relaţie cauzală, Brazilia a înregistrat o rată de microcefalie de aproximativ 20 de ori mai mare după ce virusul a început să se răspândească în ţară.

Virusul Zika a fost identificat prima dată în Uganda în 1947, dar primul caz cunoscut de infecţie în America de Sud s-a înregistrat în 2015.

Zika, care se răspândeşte în principal prin intermediul ţânţarilor, s-a răspândit în 26 de ţări în America de Nord şi Sud, precum şi în unele zone ale Caraibelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe