Spion egiptean în cancelaria Angelei Merkel

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a dezvăluit că un spion egiptean a lucrat în birourile purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, ani de zile, posibil colectând informaţii despre grupurile egiptene din opoziţie.

Activităţile spionului au fost dezvăluite de oficialii de informaţii cu câteva zile în urmă. El a fost suspendat şi plasat sub anchetă pentru spionaj în decembrie 2019 de către Oficiul Federal de Poliţie Penală.

Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) a declarat că cel puţin două sucursale ale serviciului secret egiptean sunt prezente în Germania, agenţia internaţională de securitate GIS şi agenţia de securitate internă NSS, transmite tabloidul Bild.

Potrivit publicaţiei, spionii egipteni adună în mare parte informaţii despre grupurile de opoziţie egiptene din Germania, cum ar fi Frăţia Musulmană, dar şi despre alte grupuri, cum ar fi creştinii copţi.

Până în prezent s-a dezvăluit prea puţin despre ceea ce suspectul din caz ar fi putut oferi Egiptului, însă Bild observă că ar fi avut acces la informaţii cu privire la resortisanţii egipteni acreditaţi de Biroul Federal de Presă.

Germania a avut mai multe probleme cu spionajul în ultimii ani, în special cu spionii din Turcia. În 2016, un raport estima că Turcia avea 6.000 de spioni operativi în Germania şi mulţi alţii în Austria.

Tot în 2016 un spion turc a fost arestat la Hamburg de Poliţia Federală Germană şi acuzat de complot în vederea asasinării mai multor personalităţi kurde şi din opoziţia turcă pe teritoriul Germaniei şi Belgiei.

La doar câteva luni, Germania a percheziţionat apartamentele a patru imami musulmani, despre care se credea că spionează în mod activ pentru guvernul turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe