Stafidele: surprizătoare prin beneficiile aduse organismului

Struguri
Struguri (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Stafidele sunt fructe uscate, folosite la pregătirea deserturilor tradiţionale. Acestea se obţin din struguri fără sâmburi prin uscarea naturală a boabelor de struguri la soare sau în cuptoare speciale.

Stafidele pot fi folosite în cura de slăbire

Datorită conţinutului bogat în fructoză - un zahăr natural - poate aduce organismului energie. S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă. Din acest motiv, stafidele se numără printre puţinele fructe dulci recomandate în curele de slăbire, consumate în cantităţi moderate.

Pot preveni depresia

Datorită fructozei, consumul regulat al acestor fructe uscate combate oboseala şi previne depresia. Este un tonic excelent pentru oganism. În acest sens, consumarea stafidelor este recomandată în special sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor. Celor care depun un efort deosebit fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.

Pot preveni hipertensiunea arterială

Se presupune că datorită cantităţii mari de potasiu pe care o conţin stafidele se previne retenţia lichidelor, se fluidizează sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la prevenireas hipertensiunii arteriale.

Reduce colesterolul rău şi tratează constipaţia

Stafidele sunt recomandate şi datorită conţinutului lor de fibre, care contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia. Este recomandabil să se pună o mână de stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi să fie lăsate peste noapte la macerat. Consumate dimineaţa pe stomacul gol pot grăbi digestia şi elimina resturile alimentare din intestin. De asemenea, magneziul conţinut în stafide reduce aciditatea din stomac.

Calităţile antioxidante

În comparaţie cu alte fructe uscate, stafidele îşi păstrează cel mai bine calităţile antioxidante, avînd un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne ajutând celulele să-şi păstreze funcţia normală. De asemenea, tratează stările febrile.

Se recomandă în anemii uşoare

Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, al cărăr organism nu au destul fier, riscă să nască un copil care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mame ar trebui să consume sistematic acest fruct benefic.

Ameliorarea osteoporozei şi reglarea hormonilor

Stafidele conţin şi boron, un mineral foarte necesar pentru sănătatea oaselor, în special pentru sistemul osos al femeilor, care poate ameliora osteoporoza, poate întări oasele şi reduce durerile osoase. De asemenea, are un efect bun în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură