Stanislav Pavlovschi: Harunjen nu va fi demis, va înceta raportul de serviciu, fiind numit în funcţie ilegal
alte articole
Vicepreşedintele Platformei DA, Stanislav Pavlovschi, fost procuror şi ex-judecător la CEDO, constată că în ultimul timp, tot mai mulţi jurişti îşi exprimă opinia că, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, procurorul general poate fi demis de către preşedintele ţării doar la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
În opinia expertului, remarcile ar fi corecte, însă în cazul lui Eduard Harunjen nu este vorba de demiterea procurorului general, ci de constatarea caracterului ilegal al actului numirii lui în funcţie şi necesitatea reparării acestei ilegalităţi.
„Constituţia nu prevede nicio procedură pentru anularea actului de numire a procurorului general în funcţie nici careva interdicţii referitor la repararea acestui gen de ilegalităţi. Prin urmare, se constată existenţa unei situaţii de caracter excepţional, care nu este reglementată de niciun act normativ, unei situaţii de vid legislativ”, explică fostul procuror pe pagina sa de Facebook.
Stanislav Pavlovschi crede că în condiţiile existenţei unui vid legislativ, parlamentul şi preşedintele, fiind aleşi direct de popor şi fiind exponenţi ai puterii suverane a poporului, pot decide care este calea cea mai corectă de procedură. „Cei care încearcă să reducă discuţia doar la demisia procurorului general, puţin trişează.”
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 9 iulie hotărârea prin care a constatat încălcări la procedura de selectare a procurorului general şi a recomandat preşedintelui să emită decretul privind constatarea încetării raportului de serviciu cu Eduard Harunjen, care în repetate rânduri a declarat că nu are motive să-şi dea demisia.