Stanomir: Ce face statul cu oamenii nevinovaţi agresaţi? România nu e laborator de experimentare pe spinarea lor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir a declarat, în timpul unei intervenţii la Digi 24, că România nu trebuie să fie un laborator pentru experimentarea unor legi precum cea a recursului compensatoriu. În acelaşi timp, Stanomir a precizat că ar putea avea încredere în noua conducere a PSD-ului doar dacă ceea ce “s-a clădit sub regimul Dragnea va fi înlăturat cu concursul domniilor lor”.

Întrebat ce va face statul român la capitolul “reeducării şi integrării” deţinuţilor din închisorile din România, în condiţiile în care este aproape sigură abrogarea recursului compensatoriu, Stanomir a replicat că, în opinia sa, “ar trebui să începem prin a ne întreba ce face statul român cu cetăţenii nevinovaţi care sunt agresaţi de cei eliberaţi în mod iresponsabil”.

“Cred că problemele trebuie tratate într-o complementaritate. Este nevoie, în primul rând, de respectarea demnităţii umane la nivelul deţinuţilor şi de dezvoltarea unor programe care să aibă posibilitatea de a conduce la reabilitarea lor. În egală măsură, nu trebuie să uităm că toţi aceşti infractori care au fost eliberaţi în baza unei legi adoptate pentru a servi interesele unei oligarhii pesediste, deci toţi aceşti infractori au produs suferinţe indescriptibile cetăţenilor acestei ţări. Pe mine mă încântă, cu ghilimele de rigoare, că PSD a descoperit în sine că este o problemă cu recursul compensatoriu. Câtă vreme dnul Dragnea şi dna Dăncilă au fost stăpânii acestei ţări, domnii şi doamnele de la PSD nu au avut nicio problemă cu această lege”, a precizat Stanomir.

În ceea ce priveşte "rebranduirea" PSD, care a fost anunţată după preluarea şefiei interimare de către Marcel Ciolacu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale de către Viorica Dăncilă într-o manieră dezastruoasă, Ioan Stanomir a afirmat că “nu sunt nici ipocrit, nici naiv şi trecutul domnilor şi doamnelor care conduc actualmente PSD este un trecut legat de personalitatea dnului Dragnea, şi de personalitatea dnului Iordache, şi de personalitatea dnului Tudorel Toader şi a dnului Şerban Nicolae, şi am putea continua lista asta de personalităţi care au contribuit la starea în care se află societatea noastră”.

“Pentru cei naivi, şi sper să fie din ce în ce mai puţini, această rebranduire poate avea un sens. Pentru foarte mulţi, şi mă gândesc la cei care au votat la alegerile prezidenţiale împotriva dnei Dăncilă această rebranduire nu are niciun fel de credibilitate. Personal, voi începe să am o oarecare încredere în promisiunile conducerii PSD în momentul în care tot ce s-a clădit sub regimul Dragnea va fi înlăturat cu concursul domniilor lor şi când voi vedea, în opoziţie fiind, un angajament democratic care le-a lipsit până acum. Până atunci, daţi-mi voie să fiu foarte circumspect şi să cred că acest partid va rămâne în continuare cum a fost şi în trecut, cel mai tenace inamic al modernizării statului”, a adăugat profesorul.

De asemenea, Stanomir a fost întrebat ce riscă România în condiţiile în care nu au fost construite închisori noi şi nu au fost modernizate penitenciarele existente, ţinând cont că legea recursului compensatoriu acoperă doar câteva dintre elementele acelei decizii a CEDO care a stat la baza adoptării controversatei legi care a amplificat nesiguranţa în societate.

“Cred că, în primul rând, ministrul Justiţiei, dnul Predoiu, trebuie să aibă o discuţie la nivelul CEDO pentru a discuta gravele consecinţe ale adoptării iresponsabile a acestei legi. Şi cred că trebuie să se înţeleagă că România nu este un laborator de experimentare pe spinarea cetăţenilor nevinovaţi. De câte violuri, de câte agresiuni fizice, de câte traume mai avem nevoie ca să înţelegem că este nevoie de timp pentru a ameliora condiţiile din închisori, e adevărat, dar că acest timp nu poate fi câştigat prin nenorocirea unor oameni nevinovaţi. Nu putem lua partea infractorilor împotriva cetăţenilor nevinovaţi, pentru că asta a făcut statul sub dnul Dragnea şi dna Dăncilă”, a replicat Stanomir.

În plus, profesorul a mai punctat că trebuie stabilită o balanţă între interesul respectării demnităţii umane a celor aflaţi în închisoare şi interesului respectării demnităţii umane a celor aflaţi în libertate, care nu au nicio vină că sunt agresaţi.

“Mă întreb: cei care au rude, care au făcut obiectul acestor agresiuni cum se simt când li se flutură prin faţă argumente subtile de drept?”, a conchis Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne